VAŽAN PROJEKT

Zaposlenici Instituta Plavi svijet postavili uređaj za snimanje zvuka u moru u blizini otoka Suska

Ovaj je jedan od njih 12 koji će biti postavljeni duž cijelog Jadranskog mora
 Institut Plavi svijet

Iz Instituta Plavi svijet objavili su kako su započeli s monitoringom podvodne buke. Postavili su uređaj za snimanje zvuka u moru u blizini otoka Suska. Sljedećih godinu dana, 24 sata dnevno, postavljeni uređaj prikupljat će podatke o podvodnoj buci i vokalizaciji morskih organizama.

Ovaj uređaj jedan je od 12 uređaja koji će biti postavljeni duž cijelog Jadranskog mora, a planiraju postaviti još jedan u Jabučkoj kotlini.

- Analizom akustičnih snimki izradit će se projekcije zagađenja morskog okoliša podvodnom bukom za cijeli Jadran, kao i prva online baza vokalizacije zabilježenih morskih vrsta - poručili su iz Instituta.

Ova aktivnost provodi se u sklopu projekta UNDERSEA, čiji je cilj unaprijediti znanje o podvodnom onečišćenju bukom i uspostaviti niz učinkovitih prekograničnih mjera zaštite morske faune. Jadransko more je, naime, jedno od najprometnijih područja u Mediteranu, pa ne čudi činjenica da se između 2014. i 2019. godine razina podvodne buke udvostručila.

Povećanje podvodne buke rezultat je sve intenzivnijeg prometa rekreacijskih, turističkih te ribarskih plovila te ima štetan učinak na živi svijet u moru. Mnogim morskim organizmima zvuk je ključan za komunikaciju i prikupljanje informacija o okolišu. Pod morem zvuk putuje puno brže nego zrakom, stoga će nastala buka imati utjecaj i na morske organizme u udaljenijim područjima.

Zbog toga će aktivnosti UNDERSEA projekta biti fokusirane pa prikupljanje podatak na području čitavog Jadranskog mora i analizirat će se podvodna buka uzrokovana pomorskim prometom tijekom različitih perioda i godišnjih doba, na temelju čega će se donijeti mjere za očuvanje okoliša i ublažavanje utjecaja pomorskog prometa na morski ekosustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 13:55