NEODOLJIVI

Štene - da ili ne? Postoje stvari na koje budući vlasnici moraju biti spremni...

Njihovo destruktivno ponašanje je uobičajeno, a potrebno im je neko vrijeme da nauče sva pravila doma u koji su došli

Ilustracija

 Sklonište Dumovec

Malo tko može ostati ravnodušan na preslatke štence, ali isto tako čini nam se da jako malo ljudi zaista zna što znači biti skrbnik štenetu, objavili su iz dubrovačkog azila.

- Štenci su neodoljivi ali oduzimaju jako puno vremena, ako niste nikad imali štene, ne možete znati u što se upuštate. Ono zahtjeva jako veliku predanost i jako puno vremena koje treba posvetiti. Nemojte nabavljati štene ako radite osam sati dnevno i planirate da štene bude samo to cijelo vrijeme. Potrebno ih je hraniti tri do četiri puta dnevno, te ih je potrebno odmah izvesti nakon jela i pića jer će odmah obaviti nuždu - istaknuli su.

Često izvođenje vani je ključno kako bi štene što prije naučilo kućni red, odnosno naučilo da se nužda ne obavlja u kući ili stanu. Vlasnici trebaju imati na umu da taj proces može trajati od nekoliko tjedana pa sve do nekoliko mjeseci.

- Svejedno, ako štence i izvodite vani jako često opet postoji mogućnost da će nuždu ponekad obaviti unutra pa se pripremite na dodatna čišćenja. Štene bi vas moglo probuditi i nekoliko puta tijekom noći, može biti radi obavljanje nužde ili jednostavno zbog dosade - dodali su.

Destruktivno ponašanje štenaca je uobičajeno, frustrirajuće, ali može biti i opasno za psa. Štenci istražuju svijet oko sebe žvakanjem i ne znaju razlikovati igračku od kabela, cipele ili kauča. Bitno je osigurati prostor radi smanjena štete i opasnosti - potrebno je maknuti kabele, biljke, sitne predmete koje štene može progutati i slično.

- Male štence ne može se ostavljati u početku duže od nekoliko sati i preporuka je štence odmah učiti na kućni boks, radi sigurnosti šteneta i životnog prostora. Navikavanje na kućni boks mora biti jako polagano i postupno, pozitivno uvjetovano, i ako se pravilno pas navikne to će biti njegovo sigurno mjesto u kojem će htjeti boraviti - ističu.

Pravilna socijalizacija psa zahtjeva jako puno vremena i odricanja, pogotovo u prvih nekoliko mjeseci. Kućni odgoj započinje od trenutka kada štene dođe u dom, ali malim koracima. Treba biti strpljiv i dosljedan, nikako prestrog, imajući na umu da je to maleno štene i da je potrebno vremena i truda da psić usvoji nova znanja.

Primarna socijalizacija je nužna i potrebno je štene izvoditi na mnogo različitih mjesta kako bi moglo iskusiti i naviknuti na razne prizore, zvukove, ljude i životinje.

- Danas na internetu postoji jako puno članaka i video materijala koji se bave temama odgoja i svakako se dobro educirajte jer pravilan odgoj šteneta je garancija za stabilnog i zadovoljnog psa u odrasloj dobi. Ako niste spremni na sve gore navedeno razmislite o nabavljanju odraslog psa, psi već od godinu i više, puno su lakši, odnosno manje zahtjevni u odnosu na štence. I kao uvijek, ako razmišljate o novom članu obitelji, razmislite o udomljenju umjesto kupovine - istaknuli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 14:05