SUĐENJE BIVŠEM ŠEFU POLICIJE

Tražili tešku korupciju u policiji, našli podmićivanje grahom i sređivanje kazni

Protiv Blaža Topalovića i suradnika iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske USKOK je prikupio 291 dokaz
Osijek, 020813Privodjenje policajaca iz PU Vukovarsko-srijemske i PU Osjecko-baranjske osumnjicenih za mito. Na fotografiji: privodjenje Blaza Topalovica na Zupanijski sud.Foto: Emica Elvedji / CROPIX
 Emica Elveđi / CROPIX

Suđenje Blažu Topaloviću, bivšem načelniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske, njegovu zamjeniku Mati Kirchbaueru, inspektoru Antunu Kirchbaueru te još četvorici policajaca i šestorici civila počet će u prvoj polovici travnja.

Odlučeno je tako jučer na pripremnom ročištu u četvrtak na Županijskom sudu u Osijeku. Svi optuženi zanijekali su krivnju za kaznena djela koja im na teret stavlja USKOK pa nije sklopljena niti jedna nagodba. Podsjetimo, tereti ih se za više kaznenih djela, a od onoga što stoji u optužnici izdvojili smo konkretne primjere poput zapošljavanja jedne medicinske sestre preko veze na određeno vrijeme, traženja i uzimanja mita od 22 kilograma graha vrijednog 440 kuna te sređivanja i pokušaja sređivanja prometnih kazni, odnosno prekršaja iz domena Zakona o oružju i Zakona o strancima.

Ništa od krađe hrasta

Podsjetimo, Topalović, braća Kirchbauer te još četvorica policajaca i šestorica civila privedeni su početkom kolovoza 2013. nakon višemjesečnog praćenja i prisluškivanja njihovih telefonskih razgovora i SMS poruka. Bila je to spektakularna akcija jer su Topalovića njegovi kolege uhitili na radnom mjestu - u uredu načelnika PU. A teze koje su se plasirale u javnost ukazivale su na iznimno intrigantan slučaj.

Spekuliralo se naime da su uhićeni policajci prodavali povjerljive informacije, pogodovali pojedinim osobama, spominjao se i kriminal vezano uz krađu trupaca hrasta i jasena iz Hrvatskih šuma, šverc cigareta iz Srbije, razuzdane zabave...

No istraga koja je uslijedila svela se na mnogo manje važna djela od onih koja su im se u početku, temeljem spekulacija, pripisivala, a što je ukazivalo na to da su načelnik, njegov zamjenik i drugi policajci bili upleteni u krupni kriminal i njegovo zataškavanje. Topalović i braća Kirchbauer prije su bili i istaknuti članovi SDP-a Vukovarsko-srijemske županije.

Brojni audiozapisi

USKOK je optužnici priložio 291 dokazni materijal, u kojimu su i audiozapisi tajnog prisluškivanja njihovih razgovora. Topalovića se tereti da je sa svojim zamjenikom i ravnateljem Doma zdravlja Vinkovci Đurom Vidićem dogovarao zapošljavanje jedne medicinske sestre na određeno vrijeme. Mato Kirchbauer dodatno je optužen za sudjelovanje u sređivanju prometnih i prekršaja iz domene Zakona o oružju te Zakona o strancima, kao i za primanje 22 kilograma graha kao mito.

Antun Kirchbauer je isto tako optužen za pokušaje sređivanja prometnih prekršaja.

Inače, prema onome što smo doznali od osoba bliskih optuženicima, navodno ni jedan izdani nalog za mjere prisluškivanja policajaca nije rezultirao istragom ili optužnicom na temelju tako izdanih naloga, već na temelju drugih podataka koje su dobili prisluškivanjem.

Prema neslužbenim informacijama, nalozi su izdavani upravo zbog sumnji na iznimno teška koruptivna djela, a na kraju su optužnicom obuhvaćena djela koja nemaju takvu težinu, ali su ipak kaznena djela.

Disciplinski postupak

Od sedmorice optuženih policajaca, četvorica su već odavno vraćena na posao, a jedini i dalje suspendirani su Blaž Topalović i braća Mato i Antun Kirchbauer. Protiv njih još traje disciplinski postupak u MUP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:42