ŠOK NA MARKOVOM TRGU

Muškarac se polio benzinom i zapalio ispred zgrade Vlade RH!

Teško ozlijeđeni muškarac nalazi se u Klinici za traumatologiju u Draškovićevoj
 Damjan Tadic/Cropix

NOVO 12:54 - Policijska uprava zagrebačka zaprimila je u 9,37 sati dojavu da se izvan ograde na južnoj strani Trga svetog Marka, osoba zapalila.

Policijski službenik koji obavlja poslove osiguranja uočio je mušku osobu kako se polijeva tekućinom te je krenuo prema muškarcu koji se u tom trenutku samozapalio.

Policijski službenik je odmah aparatom za gašenje požara krenuo gasiti i ubrzo ugasio plamen, a po dolasku Hitne medicinske pomoći, ozlijeđeni muškarac je hitno prevezen u Kliniku za traumatologiju u Zagrebu.

Prema informacijama liječnika, muškarac je teško ozlijeđen i životno ugrožen. Očevid je u tijeku a njime rukovodi zamjenik Županijskog državnog odvjetnika


12:41 - Saborska liječnica Gordana Štajminger kazala je novinarima kako je čovjek koji se zapalio bio propali kockar, kojega je žena lani isto prijavila, psihički rastrojen.

- Bojali smo se da u vrećici nije eksploziv, ali samo neke stvari su bile unutra - kazala je i dodala: - Mislim da nema političku pozadinu, no policija će ispitati stanje.


12:20 "Mislio sam da se čovjek polijeva vodom jer mu je vruće", tako nam ispričao jedan očevidac koji je na Markovom trgu taman prolazio kada se zasad nepoznati muškarac polio benzinom i zapalio te zadobio teške opekline na 90 posto tijela, prema posljednjim informacijama.

Ovako je naš sugovornik opisao situaciju: “Stajao sam na ulazu u Sabor i čekao, došao je muškarac ispred ograde, oko 60 godina, visok 180, u trenirci, s kapom na glavi i vrećicom u ruci”. Više pročitajte ovdje.


12:10 Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je da su svi u Vladi potreseni viješću da se muškarac samozapalio na Trgu sv. Marka te izvijestio da su policija i sve nadležne službe žurno reagirale kako bi se unesrećenom što brže pružila pomoć.

"Svi smo, naravno, potreseni viješću da se čovjek samozapalio na Trgu sv. Marka. Policija i sve nadležne službe reagirale su žurno kako bi se unesrećenoj osobi što brže pružila pomoć i ugasila vatra", rekao je Milić.

U tom trenutku premijer Andrej Plenković bio je na sastanku u Vladi.

"Čim je obaviješten o ovom nemilom događaju, predsjednik Vlade i ministri financija i gospodarstva, koji su tada bili na sastanku u Vladi, odmah su izišli ispred zgrade Banskih dvora na mjesto nesreće kako bi vidjeli što se dogodilo, dok je liječnica iz obližnje ordinacije već pružala prvu pomoć unesrećenome", kazao je.

U tijeku je kriminalističko istraživanje nakon čega ćemo imati jasniji pregled svih okolnosti ovog tragičnog čina, izvijestio je glasnogovornik Vlade.


12:02 Liječnici iz Klinike za traumatologiju su rekli da je muškarac zadobio opekotine četvrtog stupnja po gotovo cijelom tijelu i da je u životnoj opasnosti te trenutno nije pri svijesti.

Dinko Vidović, predstojnik Klinike za traumatologiju, kazao je da takve opekline dugo nisu vidjeli i da će ga probati spasiti.

‘Danas oko 10 sati je hitno dovezen opečeni pacijent stradao u ovom incidentu. Unatoč promptnoj rekaciji hitne pomoći i unatoč maksimalno poduzetim mjerama medicinskog tima, pacijent je zbog opsega i težine ozljeda trenutačno u životnoj opasnosti. Životno je ugrožen. Smješten je u jedinici intenzivnog opeklinskog odjela. Zadobio je opekline četvrtog stupnja, zahvaćena mu je gotovo cijela površina tijela. Ima čak i endoopekline.

Prognoze su loše, ali dajemo šansu čovjeku da preživi. Poduzet ćemo sve što je moguće da ga spasimo. Pacijent je 67. godište.

Muškarac trenutačno nije pri svijesti, intubiran je i o njemu se brinu tri liječnika.

Jako je ozbiljna situacija‘, rekao je Vidović. Kaže da su se susretali s teškim opeklinama kod vatrogasaca, ali da je situacija jako ozbiljna. Prva reakcija je bila promptno izvedena, dodao je.


11:50 - Ekipa za očevid kriminalističke policije došla je u Klinika za traumatologiju, gdje je smješten muškarac koji se jutros zapalio na Markovom trgu. Preuzet će sve dokaze te ostatke odjeće koju je muškarac u trenutku kada se zapalio nosio na sebi.

image

Ekipa kriminalističke policije došla je u traumu

Jutarnji List/

Nakon samo desetak minuta odnijeli su dokaze.


11:26 - Nakon što se zasad nepoznati muškarac polio benzinom i zapalio, prvi su s vatrogasnim aparatima stigli policajci iz Banskih dvora, a zatim i saborska liječnica Gordana Štajminger.

- Kada sam izašla, vatra je već bila ugašena. Vidjeli smo da je zahvaćeno cijelo tijelo. Govorio je, ali je bio u šoku. Stalno je ponavljao da treba bijelu vrećicu, ispričala je. Više pročitajte ovdje.


10:59 - Ispred zgrade Vlade je bio i zastupnik stranke Možemo Damir Bakić koji je u telefonskom razgovoru za RTL kazao da je uočio muškarca koji se polijeva i potrčao do zaštitara u Skupštini, ali su, kaže, bili brži policajci iz Banskih dvora koji su dotrčali s vatrogasnim aparatima.

- U šoku sam, ne mogu doći sebi - kazao je Bakić.

Premijer Andrej Plenković sa suradnicima izašao je na Markov trg čim je saznao za nesretni događaj.

image

Novinari ispred Markovog trga

/Jutarnji List
image

Novinari ispred Markovog trga

/Jutarnji List

10:46 - Pred Vladom je bio i vidno šokiran premijer Andrej Plenković koji je odmah nazvao ministra zdravstva Vilija Beroša, te su zajedno koordinirali akciju zbrinjavanja muškarca, piše Dnevnik.hr.


10:30 - Kako saznaje Jutarnji, ozlijeđeni muškarac nalazi se u Klinici za traumatologiju u Draškovićevoj. U teškom je stanju i životno je ugrožen te se provode mjere intenzivnog liječenja. Liječnici će službenu izjavu o stanju unesrećenog dati u podne.


Oko 9.30 ispred zgrade Vlade RH na Markovom trgu nepoznati muškarac se polio benzinom i zapalio.

Na Gornjem Gradu osjekuju sirene Hitne pomoći i policije, a stanje unesrećenog muškarca još je nepoznato...

Svjedok očevidac je za Jutarnji kazao da je uočio muškarca kako se u neposrednoj blizini zgrade Vlade i u vidno rastrojenom stanju polijeva nekom tekućinom.

O tom potezu je vrlo brzo bilo obaviješteno osiguranje, a kad su pogled ponovno usmjerili prema čovjeku kako bi krenuli prema njemu i legitimirali ga, isti je već bio zahvaćen vatrom.

Iz PU zagrebačke su potvrdili da su dobili dojavu o događaju u 9.37 sati.

- Prema prvim informacijama osoba se zapalila i Hitna je poslana na mjesto događaja. Trenutno se utvrđuju sve okolnosti događaja - kažu kratko iz policije.

Saznajemo kako je 50 metara oko Markovog trga policija trakom zatvorila prilaz, ne puštaju nikoga, ostavljen je samo mali prolaz za zaposlenike i stanare.


Suicidalne i depresivne osobe u Hrvatskoj savjetodavnu pomoć mogu dobiti na više mjesta, a postoji i nekoliko telefonskih brojeva na kojima mogu zatražiti za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 13:16