NOVA PLJAČKA U CENTRU

'NA SAMRTI SAM, ŽELIM KUPITI NAKIT UNUCIMA ZA USPOMENU' Pljačkašica sa medicinskom maskom opljačkala zlatarnicu

U tri dana opljačkane dvije zlatarnice u Radićevoj - dva dana ranije dvojac je pretukao zlatara i odnio 100.000 kuna vrijedno zlato
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - "Teško sam bolesna i na samrti. Htjela bih kupiti neki komad nakita svojim unucima, snahi..." - dio je repertoara kojim je u srijedu popodne domišljata sredovječna pljačkašica sa medicinskom maskom na glavi nasamarila vlasnicu zlatarnice 'Emanuel' u zagrebačkoj Radićevoj ulici nakon čega je izvadila pištolj, zaprijetila zlatarki i pobjegla prema glavnom gradskom trgu sa zlatninom vrijednom oko 80 tisuća kuna.

- Odigrala je na kartu emocija. Čim je ušla u zlatarnu, rekla sam joj da skine masku. Odgovorila je da je bolesna, da umire i da bi nešto kupila za svoju djecu za uspomenu na nju. Bila je izrazito smirena. Na glavi je imala kapu i rukavice na rukama. Razgledavala je nakit i odjednom izvadila pištolj. Naredila je da dignem ruke u zrak, da ih stavim na pult i da ne pokušavam ništa. Nakit koji je razgledavala stavila je u vrećicu a zatim i u torbu - ispričala nam je vlasnica zlatarnice J.G.(46) dodavši kako se, kad je ugledala pištolj, nije snašla unatoč suzavcu i alarmu koji su bili na dohvat ruke. Nadzorne kamere snimile su cijelu višeminutnu lopovsku operaciju, no mala je to utjeha istražiteljima obzirom da je promoćurna razbojnica bila prekrivena od glave do pete.

-Vidjele su joj se jedino oči. Brzo je uzimala zlatninu koju je prethodno razgledavala po radnji. A po izlasku van zaprijetila mi da ne zovem policiju najmanje pola sata jer da ju vani na ulici čekaju dvojica muškaraca. Bila je sićušna, oko 165 centimetara, stara 50-ak godina. Na sebi je imala tamniju odjeću i brzo je odjurila napolje niz Radićevu prema Trgu - pojasnila je još zlatarka ogorčena valom razbojništava u zlatarnice u njihovoj ulici koji se u posljednjih nekoliko mjeseci doslovce zaredao.

Naime, par kućnih brojeva dalje u ponedjeljak prijepodne, daleko gore je prošao zagrebački zlatar i draguljar Janko Kos(65) koji je nasjeo na ljubaznost i lažnu zainteresiranost dvojice lopova koji su fingirali kupnju vjenčanih prstena. Fiktivni kupci gospodski odjeveni u jednom trenu okrenuli su 'ploču', poprskali zlatara suzavcem, srušili ga i lupali njegovom glavom o tlo te ga vezali i potom pobjegli niz ulicu sa ručno izrađenom unikatnom zlatninom. Otrčali su uzbrdo po ulici sa plijenom 'teškim' nekoliko stotina tisuća kuna, a najvjerojatnije ih je u vozilu na skrovitom mjestu čekao i treći pomagač kako bi se što prije udaljili u nepoznato. U krugu od 50 metara u posljednjih nekoliko mjeseci opljačkana su još dvojica zlatara, no u tim slučajevima su lopovi otišli praznih ruku i završili su u policijskim lisicama zahvaljujući brzoj reakciji štoli samih zlatara štoli građana koji su nesebično odlučili pomoći.

Podsjetimo da se 20. studenog ujutro dvojici recidivista Ranku Š.(31) i Goranu J.(33) izjalovilo razbojništvo u zlatarnicu 'Filigran' obzirom da se zlatar Anton Široka(65), kojeg su u jednom trenu obojica zaskočila, odupro i udario jednog od razbojnika metalnom palicom. Mjesec dana nakon toga 21. prosinca u popodnevnin, pak, satima, zahvaljujući zlataru Nikoli Nokaju uhvaćen je naoružani razbojnik s torbom zlata koju je netom ukrao u zlatarnici 'Tomkić'.

Tko je sljedeći? - pitanje je koje si već kroz šalu dobacuju zlatari Radićeve ulice svjesni da su, unatoč visokoj zaštiti, nemoći pred uhodanim drumskim lopovima koji u prvoj otkupnoj stanici prodaju odmah netom ukradeno zlato i kuju planove za iduću zaradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:21