NESREĆA U ČEPINU

Ovo je auto od 1500 konja s kojim je naš najtrofejniji vozač uletio u publiku: Pobijedio je i Rimčevu Neveru!

Zbog zadobivenih ozljeda sedam gledatelja prevezeno je u Klinički bolnički centar Osijek

Nevera vs. Konopek S2

 /Youtube Screenshot

Nakon što se jučer poslijepodne na 31. Osijek Street Raceu u gledatelje zabio natjecateljski automobil i ozlijedio njih sedam, o detaljima nesreće se oglasila osječko-baranjska policija koja je priopćila da su svi ozljeđeni već pušteni iz bolnice na kućnu njegu, kao i da je utvrđeno da vozač nije bio pod utjecajem alkohola.

- Na prostoru Sportskog aerodroma Čepin-Osijek u Osijeku, jučer oko 15,20 sati, za vrijeme održavanja „Osijek street race showa“, 44-godišnji sudionik utrke upravljao je osobnim automobilom, koji se u jednom trenutku zanio i udario u metalnu zaštitnu ogradu i improviziranu tribinu s gledateljima.

Zbog zadobivenih ozljeda sedam gledatelja prevezeno je u Klinički bolnički centar Osijek, gdje je utvrđeno da ih je četvero lakše, a troje teže ozlijeđeno. Nakon pružene liječničke pomoći svi su pušteni na kućnu njegu.

Vozač osobnog automobila nije bio pod utjecajem alkohola.

Nastavljamo s prikupljanjem svih relevantnih činjenica s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti opisanog događaja, priopćeno je iz policije.

Podsjetimo, radilo se o automobilu Audi S2 od 1500 konja.

Nesreću je komentirao i predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Robert Markt te je za HRT rekao da je u pitanju naš najtrofejniji vozač s možda najkvalitetnijim automobilom.

- Zanima nas izvješće policije, kako bismo mogli, ako je potrebno, promijeniti pravilnike o sigurnosti koji postoje. Nije nam u cilju da se događaju ovakve scene. Zasad ne možemo znati što je točan razlog. Prema onome što se vidjelo na snimkama, pokazuje se da je došlo do greške u prijenosu snage. Jedna strana prenosila je snagu na kotače, dok je druga ostala blokirana što je dovelo do okretanja i zanošenja automobila, rekao je Markt za HRT.

- Govoreći o ovom automobilu, proizveden je u jednoj ozbiljnoj radionici. To nije vozilo koje se vozi po cesti. Sva vozila koja su takmičarska vozila moraju imati knjižicu vozila u kojoj su evidentirane te promjene. U slučaju ovog automobila, to je vrhunski automobil koji je, u konačnici, prije nekoliko godina na Hockenheimu pobijedio u europskoj konkurenciji. Prema onom što mi je rekao vlasnik radionice, snaga automobila je oko 1500 konjskih snaga. Tu je potrebno napraviti pripremu starta kako se ne bi dogodilo ovo što se dogodilo. Potrebno je zagrijati gume, rekao je Robert Markt.

Dodao je i da je organizator utrke ispoštovao sva propisana pravila.

- Kada god se dogodi incident ovakvog tipa, moramo razmišljati ne samo o tome jesmo li ispunili sve što je propisano, nego je li potrebno izmijeniti pravilnike. To je nešto o čemu sam razgovarao s predsjednikom Odbora za autosportove u našem savezu, gdje ćemo morati napraviti internu analizu da se vidi što možemo učiniti bolje, zaključio je Markt.

Podsjetimo, u rujnu 2022. pisali smo o Dariu Konopeku iz Slavonskog Broda koji se u specijalnom Audiju S2 od 1500 KS utrkivao protiv Mate Rimca i njegove Nevere u Sportsko-zračnoj luci Osijek-Čepin na 28. Osijek Street Race Showu. Utrka završila neriješeno - prvu utrku brži je bio Rimac, a drugu Konopek. O tom događaju, kao i automobilu kojim se sada zaletio u publiku pročitajte OVDJE.

image
Nikola Patković/Jutarnji List
image
Nikola Patkovic/Cropix
image
Nikola Patkovic/Cropix
image
Nikola Patkovic/Cropix
image
Nikola Patkovic/Cropix
image
Nikola Patković/Jutarnji List
image
Nikola Patković/Jutarnji List
image
Facebook/osijek Street Race/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 23:25