POKUŠAJ IZNUDE

Posudio od kamatara desetke tisuća eura, sada mora vratiti dvostruko više: ‘Znamo gdje stanuješ...‘

Zagrebački policajci uhitili su osumnjičene te ih kazneno prijavili za pokušaj iznude

Privođenje/Ilustracija

 Tomislav Kristo/cropix/Cropix

Nakon što su poznaniku posudili 29.700 eura početkom kolovoza 2021., dvojica muškaraca starih 52 i 58 godina na kraju su dužniku zagorčala život. Jer su, prema kaznenoj prijavi, imali namjeru pribavljanja protupravne imovinske koristi tako što su novac do kolovoza 2023. posudili uz mjesečnu kamatu od 10 posto.

No taj je iznos bujao jer je do listopada 2022. oštećeni vratio na ime duga 11.000 eura da bi mu u veljači ove godine počeli ozbiljno prijetiti smrću.

Objasnili su mu da im je dužan 59.400 eura koje mora platiti do 15. srpnja ove godine, a da će im 1. listopada ako ne podmiri cjelokupni novi dug, biti dužan čak 63.000 eura.

Prema navodima kaznene prijave, dvojica osumnjičenih su dužnika tijekom lipnja učestalo zvala na mobitel te mu na razne načine prijetili i upozoravali ga da mora stvoriti traženi novac.

- Oštećeni je uslijed učestalih njihovih ozbiljnih prijetnji i iz straha za svoj život i živote članova svoje obitelji pozajmio 10.000 eura od prijatelja, a koji je novac je prijatelj sredinom rujna 2024. godine prema uputama osumnjičenog 58-godišnjaka uplatio na bankovni račun njegove članice obitelji. Nadalje, krajem srpnja 2024. godine, osumnjičeni su tražili od oštećenog da dođe u ugostiteljski objekt na području Žitnjaka, a kako oštećeni iz straha nije došao, osumnjičeni su došli na njegovu adresu prebivališta ali ga tamo nisu našli. Nakon toga ga je osumnjičeni 52-godišnjak nazvao i rekao da zna gdje stanuje što je kod oštećenog izazvalo osjećaj nelagode i straha, pa su tako osumnjičeni i nakon toga učestalo oštećenom slali ozbiljne prijeteće poruke tražeći ga isplatu još 63.000 eura nepostojećeg duga zbog čega je navedeni događaj odlučio prijaviti policijskim službenicima - kažu iz PU zagrebačke koja je na kraju iznuđivački dvojac uhitila, kazneno prijavila za pokušaj iznude nadležnom općinskom državnom odvjetništvu te ih predala pritvorskom nadzorniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 17:52