VAŽNA ODLUKA

Sud potvrdio da poruke iz mobitela Josipe Rimac nisu nezakonit dokaz, dio poruka iskoristio EPPO u slučaju Žalac

Prepiska o AP-u ostaje u spisu. Optužno vijeće Županijskoga suda ponovno odbilo prijedlog obrane bivše ministrice

Josipa Pleslić (ex Rimac)

 Bruno Konjević/Cropix

Nakon što je u ožujku Visoki kazneni sud ukinuo prvu nepravomoćnu odluku zagrebačkoga Županijskoga suda kojom su dokazi u tzv. aferi Software, a među kojima su i famozne poruke u kojima se spominje AP, bili proglašeni zakonitim, jučer je u ponovljenome postupku, donesena indentična odluka, samo s drugim obrazlženjem.

Optužno vijeće Županijskoga suda ponovno je tako odbilo prijedlog obrane bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU), Gabrijele Žalac te ostalih okrivljenika u aferi Software da se dokazi koje je Ured europskog javnoga tužitelja (EPPO) prikupio protiv njih proglase nazakonitim. Naravno i na ovu odluku će obrana imati pravo žalbe, o kojoj će ponovno odlučivati Visoki kazneni sud, no sada će kontekst odlučivanja ipak biti malo dručaji.

Naime, u međuvremenu je Visoki kazneni sud, odlučujući pak u slučaju Josipe Rimac, odlučio kako su dokazi koje je USKOK prikupio protiv nje zakoniti, a riječ je de facto o istim dokazima. Naime, famozne poruke bivše državne tajnice Josipe Rimac, iz kojih je vidljiva njezina komunikacija s mnoštvom osobama iz hrvatske politike, gospodarstva i pravosuđa USKOK je pronašao u mobitelima Rimac kada je ona uhićena u svibnju 2020. godine.

Osim u slučajevima protiv Rimac, protiv koje je za sada USKOK podignuo već tri optužnice, dio ovih poruka je kao dokaze iskoristio i EPPO kada je u studenome 2021. pokrenuo isrtragu protiv Žalac u tzv. aferi Software. Tako se dogodilo, budući su i obrane Rimac, ali i Žalac, tražile u zasebnim predmetima izdvajanje tih dokaza kao nezanitih, da zagrebački Županijski sud u različitim predmetima odlučuje o zakonitosti istih dokaza.

Prvo je pak na redu bio EPPO-ov slučaj Software u kojemu je Žalac optužena da je zajedno s bivši ravnateljem SAFU-a Tomislavom Petricem, te informatičarima Markom Jukićem i Mladenom Šimuncem namjestili Šimuncu posao nabave softwarea za MRRFEU.

Optužno vijeće je tada odlučilo kako su dokazi EPPO zakoniti, bez da su prethodno obrani dali na uvid spis o tajnim mjera protiv Josipe Rimac iz kojega je dio tih poruka proizašao. Budući je pak obrana Rimčeve kasnije tražila da se u njezinom predmetu te poruke izbace kao nezakonite Visoki kazneni sud je ocijenio da je odluka optužnoga vijeća u aferi Software zapravo bila preuranjena te je ukinulo.

Naime, ispalo bi kako su poruke između Rimac i Žalac bile proglašene zakoniti u spisu u kojemu ih je EPPO preuzeo, a bez da se ispitalo jesu li one izvorno zakonito uzete od Josipe Rimac.

"U ponovljenom postupku prvostupanjski sud treba razmotriti bi li bez rezultata posebnih dokaznih radnji postojala sumnja kao uvjet za izdavanje naloga za pretragu. Ako ne bi postojala, pretraga bi bila izvedeni dokaz. To bi značilo da odluka o njezinoj zakonitosti ovisi o zakonitosti dokaza iz kojih je izvedena, što prvostupanjski sud treba razmotriti", naveo je Visoki kazneni sud u obrazloženju.

Međutim, u međuvremenu je pak Visoki kazneni sud odlučio u predmetu koji USKOK vodi protiv Rimac kako te poruke jesu zakonite, otvorivši time put za jučerašnju ponovljenu odluku suda u aferi Software.

Među pola milijuna stranica poruka pronađenih u mobitelima Rimčeve najviše su interesa pobudile one u kojima sa Žalac razgovara o premijeru Andreju Plenkoviću, a objava tih poruka dovela je i do predlaganja zakona kojim je davanje takvih porukama novinarima kažnjivo, tzv. Lex AP-a.

Još nema odluke u aferi "vjetroelektrane"

Premda je jedno vijeće Visokog kaznenog suda (VKS) u travnju ove godine poruke Josipe Rimac proglasilo zakonitim dokazom u predmetu u kojem je bivša državna tajnica optužena zbog namještanja državnih potpora i državnih ispita, drugo vijeće VKS-a koje odlučuje o identičnom zahtjevu obrane u drugom slučaju protiv Rimac - u tzv. aferi vjetrolektrane - još uvijek nije donijelo odluku.

Riječ je o gotovo istovjetnim pravnim argumentima u oba spisa, a u kojima su nepravomoćne odluke donesene s relativno malim razmakom prošloga ljeta. Zbog čega postoji ova razlika u ažurnosti između dvaju vijeća teško je zaključiti, pogotovo zato što prva odluka može poslužiti kao logičan nacrt za drugu.

No, i kod prve pravomoćne odluke teško je očekivati da će prvo suđenje Rimac početi prije jeseni jer Županijski sud nije potvrdio optužnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 16:10