IPAK NIJE BILO ORGIJA

Uzeli grah za mito i sređivali prometne kazne

Bivšeg načelnika Blaža Topalovića te braću Kirchbauer - Matu i Antuna (zamjenika šefa i inspektora) - prisluškivali su 6 mjeseci
 CROPIX

Zapošljavanje medicinske sestre preko veze, mito u obliku 22 kg graha vrijednog 440 kuna, pokušaji brisanja prometnih kazni te prekršaji iz Zakona o oružju i Zakona o strancima. To je rezime optužnice USKOK-a protiv Blaža Topalovića, bivšeg šefa vukovarsko-srijemske policije, njegova zamjenika Mate Kirchbauera, inspektora Antuna Kirchbauera te još četvorice policajaca i šestorice civila.

Uobičajena praksa

Svi su privedeni s lisicama na rukama u spektakularnoj akciji interventne policije početkom kolovoza prošle godine. Spekulacije koje su se pojavile nakon uhićenja sadržavale su sve elemente prvorazrednog policijsko-političkog skandala: prodavanje povjerljivih informacija, pogodovanje pojedinim osobama, kriminal vezan uz krađu trupaca hrasta i jasena Hrvatskih šuma, šverc cigareta iz Srbije, razuzdane zabave... No, optužnica je pokazala da u njoj nema gotovo ničega od onoga o čemu se spekuliralo. Policajci su “pali” na nečemu što je, nažalost, uobičajena praksa i nije iznimka u radu policije. Topalović i braća Kirchbauer proveli su 25 dana u pritvoru, a istraga je okončana nakon godinu dana podizanjem optužnice protiv 13 osoba.

Ništa mimo kriterija

Njih trojica i dalje su pod suspenzijom, a ostali optuženi vraćeni su na posao. Uhićenje je odjeknulo kao bomba jer, uz to što se radilo o tamošnjim najviše rangiranim policajcima, sva trojica su prije zamrzavanja članstva bili istaknuti lokalni SDP-ovci i prijatelji s visokopozicioniranim članovima stranke. USKOK je optužnici priložio 291 dokazni materijal, među kojim su i audiozapisi tajnog prisluškivanja.

Topalović, kojeg se spominjalo u kontekstu zataškavanja istrage oko krađe trupaca Hrvatskih šuma, na kraju je sa svojim zamjenikom te ravnateljem Doma zdravlja Vinkovci Đurom Vidićem optužen za zapošljavanje na određeno vrijeme jedne medicinske sestre u Domu zdravlja.

U istrazi je rekao da se ne smatra krivim. S Vidićem je, rekao je, dugogodišnji prijatelj i u tom su svojstvu razgovarali o tome bi li u Domu zdravlja mogao zaposliti tri osobe ako ispunjavaju uvjete. Istaknuo je da nije tražio ništa mimo kriterija i natječajnih uvjeta. Na kraju je primljena medicinska sestra koja je i prije radila na zamjenama u Domu. Za nju je pak Topalovića zvao Mato Kirchbauer. Vidić je u iskazu istaknuo da nije bilo forsiranja da se te žene mora zaposliti.

No, iz prisluškivanja je razvidno da se to dogovaralo i prije nego što je natječaj raspisan. Optuženi tvrde da su o tome razgovarali kao prijatelji. USKOK pak tvrdi da su nezakonito iskoristili položaj.

Puštanje u Srbiju

- Topalović je htio pomoći ženama koje su u teškim socijalnim uvjetima, jedna od njih čak je i žrtva nasilja, ali nije tražio ništa mimo kriterija - kaže obiteljski prijatelj bivšeg načelnika.

Matu Kirchbauera dodatno se tereti da je u dogovoru s policajcem Zdenkom Kozarcem pomogao poduzetniku Jerku Šimunoviću da ga se ne isključi iz prometa nakon što su policajci utvrdili da je vozio neregistriran i neosiguran auto. Isto tako, on i Josip Miljanić, pomoćnik šefa vinkovačke prometne policije, optuženi su da su se dogovorili da se s Prekršajnog suda povuče nalog protiv Vinkovčanina koji nije prijavio kupnju zračne puške. Zanimljivo, Miljanića je za isto djelo Disciplinski sud MUP-a oslobodio odgovornosti. Bivši zamjenik načelnika optužen je i zato što je na zahtjev Miroslava Novakovića urgirao na graničnom prijelazu Ilok da se u Srbiju puste njezini državljani koji su radili u Srijemskim Lazama na postavljanju parketa u kući Petra Matijevića‚ kralja vojvođanskih mesnica. Oni su u Hrvatskoj bili bez prijavljenog boravka.

U razgovorima oko njihova puštanja u Srbiju USKOK je snimio i dijelove koji se odnose na grah. Kirchbauer je, naime, tražio sponzora za grah za prvosvibanjsko slavlje SDP-a. Novaković mu je rekao da će mu pronaći sponzora, no na kraju u tome nije uspio, pa mu je Kirchabuer u jednom trenutku rekao da kupi te da će mu on vratiti novac. Novaković je na kraju ipak skupio 22 kg i predao ih policajcu.

Moćnicima stao na žulj

- Prisluškivali su ih četiri i pol mjeseca, i to navodno zbog sumnje u iznimno teška koruptivna i druga djela, a na kraju niti jedan razlog za prisluškivanje nije rezultirao istragom ili optužnicom, nego su ih optužili za nešto što je na tankim nogama. A sve samo zato što je bivši načelnik počeo uvoditi red u sustav, što se nije svidjelo nekim moćnicima - tvrdi prijatelj optuženih.

‘Ulovili ste mi prijatelja, zar ne možemo ništa učiniti?’

Antun Kirchbauer je u tri navrata kod prometnih policajaca intervenirao pitajući može li se nešto učiniti s prekršajima koje su počinili njegovi prijatelji i poznanici, a koji su ga zvali s mjesta događaja nakon što su ih policajci uhvatili. No, policajci su mu odgovorili da su prekršaji već evidentirani i da se ne može ništa učiniti. Kirchbauer je potom prekršiteljima sugerirao da napišu prigovore, pa će vidjeti može li se nešto učiniti, no svima su na kraju izdani prekršajni nalozi, a USKOK je osim Antuna Kirchbauera optužio i njih trojicu zbog poticanja na kazneno djelo. “Nedvojbeno je da je optuženi poduzeo nezakonite radnje i utjecaj prema policijskom službeniku”, piše u optužnici koju članovi obitelji optuženog smatraju banalnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 08:17