SUĐENJE BIVŠIM POLICIJSKIM ČELNICIMA

‘Niti mi je šef vukovarske policije namjestio posao niti sam ga ja prihvatila’

Katarina Kaurin primljena je na posao u vinkovačkom Domu zdravlja, ali ga je odbila zbog posla u bolnici
 Emica Elveđi/CROPIX

Nikakvog dogovaranja i namještanja posla u Domu zdravlja u Vinkovcima nije bilo, ustvrdili su svjedoci u nastavku suđenja bivšem načelniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske Blažu Topaloviću, njegovu tadašnjem zamjeniku Mati Kirchbaueru te još 11 osoba koje je USKOK optužio za različita kaznena djela poput zloporabe položaja i ovlasti, podmićivanja ili trgovine utjecajem.

USKOK je među ostalim Topalovića i Kirchbauera optužio da su s ravnateljem Doma zdravlja Vinkovci Đurom Vidićem, prije objave natječaja kao i za vrijeme njegova trajanja, dogovarali zapošljavanje medicinskih sestara Katarine Kaurin i Tanje Perić te spremačice Marije Tomašić.

Dinka Kalaica, glavna medicinska sestra Doma zdravlja, svjedočeći na Županijskom sudu u Osijeku rekla je da su ona i ravnatelj zajedno odlučivali tko će biti primljen, i to obično na temelju radnog staža i iskustva kandidata. U predmetnom natječaju koji se provodio za sestre koje su trebale raditi kao zamjena na određeno vrijeme primljene su Kaurin te Matea Džalto i Iva Smilčić, koja se odlučila za drugi posao i to pisanim putem javila Domu zdravlja.

Druže se na svadbama

Ni Kaurin na kraju nije prihvatila posao jer je dan ranije dobila obavijest iz vinkovačke bolnice da je kod njih primljena na posao koji je i prihvatila. Njoj je inače, prema tvrdnjama USKOK-a, upravo Topalović “sređivao” posao s ravnateljem Vidićem, kao i Mariji Tomašić za radno mjesto spremačice. Njezin otac, naime, bratić je Topalovićeve supruge, no u svom je iskazu istaknula da s bivšim načelnikom o natječaju u Domu zdravlja nije razgovarala.

- Niti sam od ikoga dobila ikakva obećanja u vezi s poslom - navela je Tomašić. Istaknula je i da se s obitelji Topalović ne posjećuje i ne druži, osima na vjenčanjima i sličnim događajima.

Kirchbaueru se pak na teret stavlja da je koristio svoj utjecaj da bi se u Domu zdravlja zaposlila Tanja Perić.

Što se tiče njezina zapošljavanja, Kalaica je u svom svjedočenju istaknula da za Perić nitko nije morao urgirati niti posebno tražiti njezino zapošljavanje jer je godinama u vinkovačkom Domu zdravlja radila na zamjenama.

Predala molbu

- S obzirom na to da je imala sve uvjete i preporuke svih liječnika kod kojih je radila, nije bilo nikakvog razloga da je opet ne primimo na zamjenu jer je izuzetno vrijedna i odgovorna medicinska sestra - objasnila je Kalaica.

Svjedočio je i Marko Perić, otac Tanje Perić, kojega je u vrijeme dok je USKOK tajno snimao policajce nazvao upravo Kirchbauer raspitujući se zna li da je u Domu zdravlja otvoren natječaj. Perić mu je, izjavio je na suđenju, odgovorio da zna te da je Tanja predala molbu.

- Mato me nazvao opet za minutu, dvije i javio da je natječaj dovršen te da je Tanja primljena - rekao je Perić.

Supruga bez posla

Na poseban upit tužitelja o razlozima zbog kojih bi mu Kirchbauer uopće javljao za natječaj rekao je da su njih dvojica zajedno odrasli, da su bili zajedno u ratu te da je Kirchbauer upoznat s njihovom obiteljskom situacijom.

- Znao je da mi je supruga nezaposlena i da imam četvero djece pa vjerujem da me iz tog razloga htio obavijestiti o natječaju - zaključio je Perić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:39