20 GODINA U POLITICI

Andrija Hebrang: Razočaran sam. Odlazim!

Kada je pred članovima HDZ-a govorio o napuštanju politike, stranački kolege bili su konsternirani
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Andrija Hebrang , jedan od najpoznatijih HDZ-ovaca i državnih dužnosnika u posljednjih 20 godina odlučio je reći zbogom politici. Bivši potpredsjednik Vlade, ministar obrane i zdravstva, aktualni potpredsjednik HDZ-a i šef Kluba zastupnika je, kako doznajemo, donio definitivnu odluku o odlasku iz aktivne politike i namjerava ostati tek običan član stranke.

Takvu svoju odluku Hebrang je, doznajemo u HDZ-u, već podijelio i sa svojim stranačkim kolegama. Neki od njih neslužbeno su nam otkrili da je njegova odluka konačna te da samo čeka pogodan trenutak kada će ju objaviti, odnosno i formalno provesti. Čovjek koji je godinama bio u samom vrhu HDZ-a i njihove vlasti, koji je preživio šefove od Tuđmana i Sanadera, unatoč sukobima koje je imao s njima, do Jadranke Kosor, navodno želi svoju odluku objaviti onda kada neće biti nikakve složene političke situacije u zemlji, poput ove oko Registra branitelja, kako ne bi nanio štetu stranci.

Fijasko ga dotukao

Glavni razlozi Hebrangova napuštanja politike su, kaže nam jedan njegov bliski kolega, razočaranost politikom odnosno loš rezultat na predsjedničkim izborima jer je dobio svega trećinu glasova HDZ-ovih birača.

Sam Hebrang informacije o svom napuštanju politike tek je neizravno dao naslutiti.

- Još analiziram rezultate predsjedničkih izbora. No, jedno je sigurno, niti jednu odluku, pa tako niti ovu neću donijeti naprečac jer nikada na takav način nisam odlučivao - kratko nam je rekao Hebrang kada smo ga zatražili da komentira neslužbene informacije iz svoje stranke o tome da napušta aktivnu politiku.

Više od toga Hebrang nije želio reći. No, podsjetimo, HDZ-ov predsjednički kandidat često je nakon fijaska na izborima na kojima je osvojio samo 12 posto glasova otvoreno govorio o tome kako mu je poraz teško pao.

Ne želi opet na izbore

Prema procjenama koje se mogu čuti u HDZ-ovim kuloarima, Hebrang bi, najkasnije do kraja godine, a sve je izglednije do jeseni trebao napustiti Sabor, a time i aktivnu politku te će, gotovo je sigurno, otići u mirovinu.

- Hebrang svakako želi otići iz politike prije kraja ovog mandata. Kada bi, naime, ostao do kraja mandata to bi značilo da mora ići i na iduće izbore, a to bi opet značilo još četiri godine odnosno još jedan saborski mandat - tvrdi naš izvor iz HDZ-a.





Izgubio je smisao

O svom napuštanju politike Hebrang je, kako doznajemo, govorio i pred svojim stranačkim kolegama koji su tom najavom, može se čuti u HDZ-u, bili konsternirani.

Navodno im je rekao: bio sam stranački gromoboran, ali nisam imao uzemljenje. Navodno je nekim bliskim HDZ-ovcima čak priznao “najgore je kada se u politici razočaraš, jer kad na izborima dobiješ tako malo glasova onda se pitaš za što i za koga ustvari radiš”.

Hebrang je doduše i u vrijeme predsjedničke kampanje nekoliko puta izjavio kako neće ostati u vrhu politike ako ne pobijedi na izborima.

- Ako ne pobijedim na predsjedničkim izborima, onda ću biti poražen, a poraz u politici se ipak mjeri. Ima časnih i nečasnih. Ja idem s programom za pet godina. Ako narod to podcijeni, a više cijeni šarene loptice, naranče i jabuke, Hrelić i slične cirkusijade, onda znači da sam na krivom putu. Definitivno ću donijeti odluku, a ta odluka sigurno neće biti da ostajem u vrhu politike - izjavio je u jednom od intervjua u vrijeme kampanje.

Po njegovom radu u Saboru posljednjih tjedana, kao i reduciranim istupnima u javnosti također se, čuje se u redovima HDZ-a, može predvidjeti Hebrangov odlazak.

Svi uvjeti ispunjeni

Neki njegovi kolege priznali su nam u četvrtak kako se prije godinu dana sigurno ne bi moglo dogoditi da oporba “tuče” po Vladi kao tog dana zbog kriznog poreza, a da sve prolazi bez replika jednog od najvažnijih i najaktivnijih HDZ-ovaca. Nitko od stranačkih kolega nije znao niti da istog dana ženi sina Darka.

U prilog Hebrangovom umirovljenju svakako govori i činjenica da će u siječnju iduće godine napuniti 65 godina, što znači da će imati i formalne uvjete za starosnu mirovinu.





Hebrangovi usponi i padovi

1998. daje ostavku na mjesto ministra obrane zbog neslaganja sa Šuškovim pomoćnicima, ponajprije Vladimirom Zagorcem i Ljubom Ćesićem Rojsom koji su ga ocrnili kod Tuđmana optužujući ga da je američki špijun. Daje ostavku i na mjesto potpredsjednika HDZ-a.

1998. odlazi i s čelnog mjesta Tuđmanova liječničkog konzilija na kojem je bio od 1996., a u pismu Tuđmanu kojim je dao ostvake na sve dužnosti navodi mu želi “da mu Bog pomogne u razlikovanju dobra od zla”.

2000. nakon što je HDZ izgubio izbore Hebrang s Miroslavom Tuđmanov osniva HIP.

2001. u rujnu se vraća u HDZ, svrstava se uz Sanadera i na 7. općem Saboru 2002. postaje potpredsjednik stranke.

2003. Sanader ga postavlja na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra zdravstva.

2005. daje ostavku nakon što je otkriveno da je bio na liječenju u inozemstvu te se vraća u Sabor.

2007. nakon izbora Sanader ga postavlja za predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a, a 2009. opet je izabran za potpredsjednika stranke.

2009. u srpnju, na dan svoje ostavke Sanader ga proglašava predsjedničkim kandidatom; u prosincu na izborima doživljava fijasko

2010. najavljuje definitivno povlačenje iz politike





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 23:39