JUČER PREMINUO

Ante Ćorušić će biti sahranjen u četvrtak, objavljena je osmrtnica

Ispraćaj će biti u srijedu na Mirogoju

Osmrtnica Ante Ćorušića

Ispraćaj prof. dr. sc. Ante Ćorušića bit će u srijedu u 14.15 sati na Mirogoju. Sahrana će biti u četvrtak u Lovreču u obiteljskoj grobnici, dok će se KBC Zagreb od svog dugogodišnjeg ravnatelja oprostiti i na komemoraciji koja će biti u ponedjeljak u 10 sati na Rebru.

KBC Zagreb, jučer je, podsjetimo, nakon tragične pogibije prof. dr. sc. Ante Ćorušića ostao bez dugogodišnjeg ravnatelja. Nakon što su iz bolnice poslali priopćenje u kojem se opraštaju od ravnatelja, danas se više nisu oglašavali. Još uvijek se nije oglasila niti policija nakon što su gotovo sedam sati vršili očevid kod požarnih stepenica podno zgrade Uprave. Podsjetimo, prof. Ćorušić smrtno je stradao kada je pao s visine od osam metara kada je, prema neslužbenim informacijama, krenuo do trgovine.

- Unatoč tragediji, bolnica normalno funkcionira, svi rade svoj posao i ovaj nemili događaj, naravno, pacijenti neće osjetiti - govori nam jedan visokopozicionirani liječnik KBC-a Zagreb.

Kako nam pojašnjava, prof. dr. sc.Stjepko Pleština, on kao zamjenik ravnatelja ima sve ovlasti s obzirom na tragediju.

image

Osmrtnica Ante Ćorušića

Upravno vijeće bi se trebalo sastati i imenovati vršitelja dužnosti ravnatelja, a potom i raspisati natječaj za ravnatelja. No prema pravilu, vršitelj dužnosti na toj poziciji može biti godinu dana.

- Mislim da je prerano za bilo kakve odluke. Svi su još pod dojmom ovog ružnog događaja tako da ćemo vidjeti kada će se sastati Upravno vijeće. Važno je da bolnica funkcionira - govori nam liječnik.

Inače, pokojni Ćorušić bio je na čelu KBC-a Zagreb još od siječnja 2016. godine. Prije toga bio je pročelnik Zavoda za ginekološku onkologiju.

U travnju ove godine Ćorušić je ponovno imenovan ravnateljem KBC-a Zagreb. Kako bi mu se obnovio mandat, Upravno vijeće je promijenilo bolnički Statuta koji je dotad propisivao da ravnatelj može biti samo profesor u trajnom zvanju. Kako je Ćorušić 30. rujna s profesorske pozicije na Medicinskom fakultetu išao u mirovinu, odredba je izmijenjena.

Od Ćorušića su se danas oprostili i iz Udruge poslodavaca u zdravstvu.

- Profesor Ćorušić bio je izniman stručnjak te ugledni član hrvatske medicinske zajednice, čiji je doprinos zdravstvu bio neizmjeran. Tijekom svoje bogate karijere posvetio se unaprjeđenju zdravstvenog sustava i ostavio neizbrisiv trag u struci - kazali su.

Njegova predanost radu i vizija koju je donosio kao ravnatelj KBC-a Zagreb, govore iz UPUZ-a značajno su utjecale na organizaciju i funkcioniranje najveće bolničke ustanove u Hrvatskoj.

- Bio je lider s jasnim ciljem poboljšanja kvalitete skrbi za pacijente, a svojim kolegama i suradnicima služio je kao izvor inspiracije. Njegova energija, stručnost i strast prema medicini bit će vječno upamćeni, a njegov rad ostat će trajno svjedočanstvo njegova doprinosa. Profesor Ćorušić bio je cijenjen ne samo među kolegama u medicinskom krugu, već i među pacijentima, zbog svoje ljudskosti i brige za svakog pojedinca - naveli su među ostalim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 15:25