ZAJEDNO SA SUBORCIMA

ANTE GOTOVINA IPAK DOLAZI U VUKOVAR Neće stići s Vladom, već u društvu Čermaka i Markača

Najpoznatiji hrvatski general u Vukovar stiže kao bivši branitelj i zapovjednik, a ne kao dio političke ceremonije
 Jure Mišković/Cropix

Ante Gotovina ipak dolazi u Vukovar, i vrlo vjerojatno će biti najeksponiraniji sudionik 22. godišnjice obilježavanja pada ovoga grada. Gotovinin dolazak nije dio službenog Vladinog protokola, najpoznatiji hrvatski general u Vukovar stiže kao bivši branitelj i zapovjednik, a ne kao dio političke ceremonije.

Prema informacijama njegovih prijatelja, Gotovina bi u Vukovar trebao stići u društvu dvojice svojih bliskih suboraca, umirovljenih generala Milenka Filipovića, nekada zapovjednika Hrvatskoga gardijskog zdruga i Damira Krstičevića, ex-zapovjednika IV. gardijske brigade iz Splita, kao i bivših haaških zatočenika, Ivana Čermaka i Mladena Markača. Od nedjelje je u Vukovaru i Luka Mišetić, koji je u Haagu branio generala Gotovinu.

Još u subotu je dobro obaviješteni Vladin dužnosnik tvrdio kako nemaju pouzdanu informaciju vezanu za Gotovinin dolazak na vukovarsku komemraciju, na kojoj će sudjelovati svi ministri, premijer Zoran Milanović, predsjednik Ivo Josipović, kao i brojni aktivni i umirovljeni pripadnici vojnih i policijskih postrojbi. Pritom je podsjetio da je Gotovina izjavio kako će sasvim sigurno posjetiti Vukovar, ali ne i kada će to učiniti. Otkako se vratio u zemlju, Gotovina se pojavljivao na različitim javnim manifestacijama: u Zagrebu prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, na Sinjskoj alci, kao i na Danu pobjede u Kninu. Prošle je godine 18. studenoga otišao u Škabrnju i odao počast tamošnjim žrtvama koje su ubijene 18. studenoga 1991., a najavio je da će posjetiti Vukovar kada se smiri euforija oko njegova povratka.

Tek u nedjelju je Vladin izvor potvrdio kako imaju informaciju o Gotovininom dolasku, ali uz ogradu, kako nekadašnji general nije dio njihove delegacije. Iz Vladine perspektive, Gotovina je ipak u drugom planu jer se u Vukovaru očekuje više od pedeset tisuća sudionika, a posljednjih dana provodi se opsežna sigurnosna operacija kojom se želi onemogućiti bilo kakav eksces. U Vukovar stiže čitava Vlada, ali i političari poput Milorada Pupovca, Tomislava Karamarka i njegovih HDZ-ovaca i zapravo, nitko ne zna hoće li višesatni skup proteći bez izgreda. To je želja i vlasti i njezinih kritičara, a angažiran je veliki broj policajaca i pripadnika obavještajne zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:52