BOLEST ILI - USKOK?

Častio je Šeksa, svečano obilježavao nevrijeme, a sada je ‘vječni‘ gradonačelnik naprasno dao ostavku i napustio Sabor!

Gradonačelnik je još od 1993., a osmi mandat zaradio je na izborima 2021. uvjerljivom pobjedom u prvom krugu

Josip Šarić (desno)

 Damjan Tadic/Cropix

"Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, izjavljujem da dajem ostavku na zastupničku dužnost", šturo je poručio HDZ-ov zastupnik Josip Šarić, nakon čega je na današnjoj sjednici Sabora potvrđena odluka o prestanku njegova mandata. Kako zastupnici, zbog raznoraznih razloga, češće svoj mandat stavljaju u mirovanje, umjesto da ga se odreknu zauvijek, političkim kuloarima počelo se pričati je li ostavci kumovao tekst kolege Drage Hedla da su se za Šarića, "vječnog" gradonačelnika Otoka, zainteresirali istražitelji.

"Ostavka zastupnika Šarića prilično je neočekivana i podosta zagonetna jer nije naveo razlog zbog kojeg to čini. U Gradu Otoku posljednjih se dana spekulira da je Šarić pod istragom zbog neprimjerenog trošenja novca za reprezentaciju, o čemu je Telegram u više navrata pisao. Također, neslužbeno smo doznali da su zaposlenici gradske uprave Otoka prošlih dana bili pozvani da DORH-u iznesu svoja saznanja o tome", objavio je Hedl na portalu Telegram.

S druge strane, iz vladajuće stranke i iz HDZ-ova saborskog Kluba zastupnika danas se nije mogla dobiti službena informacija o tome zašto je njihov kolega dao ostavku (i zašto svoj saborski mandat nije stavio u mirovanje), a neslužbena verzija glasi kako je Šarić ostavku dao zbog osobnih razloga. Točnije, zbog bolesti.

- Ostavku je dao zbog zdravstvenih razloga, koliko mi je poznato - rekao nam je danas jedan od Šarićevih kolega iz HDZ-ova Kluba zastupnika. Slično tumačenje dobili smo i od izvora iz vodstva vladajuće partije.

image
Damjan Tadic/Cropix

Gradonačelnik Otoka, a do danas u podne i zastupnik u Saboru, nije nam odgovarao na pozive i poruke u kojima smo ga pitali je li točno da ga istražuje DORH, odnosno USKOK.

S obzirom na to da iz HDZ-a neslužbeno poručuju kako njegova ostavka nema veze s uskočkim istražiteljima nego s njegovim zdravstvenim stanjem, Šarića smo pitali hoće li onda ostavku dati i na gradonačelničku dužnost. Do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Šarić je gradonačelnik Otoka još od 1993. godine, a aktualni, osmi, gradonačelnički mandat zaradio je na lokalnim izborima 2021. uvjerljivom pobjedom u prvom krugu kada je njegovo ime zaokružilo čak 60 posto birača.

Unatoč tome što je više od 30 godina gradonačelnik i što je saborski zastupnik bio i u prošlom mandatu, u fokus šire javnosti gradonačelnik Otoka došao je zahvaljujući tekstovima već spomenutog kolege Hedla koji je pozorno pratio njegove navike.

Tako je, primjerice, lani u prosincu otkrio kako je svom prijatelju i stranačkom kolegi Vladimir Šeksu službenom karticom platio ručak u jednom zagrebačkom restoranu. Kolega je pedantno zabilježio da su Šeks i Šarić ručali krvavice i buncek uz što su popili po jednu mineralnu i negaziranu vodu te tri boce vina, što ih je stajalo 129 eura i 60 centi.

Nakon što je izbila frka, Šarić je dan kasnije objavio kako je iznos tog ručka uplatio na račun proračuna Grada Otoka.

Ovog je srpnja Hedl donio i skoro pa grotesknu priču o tome kako je gradonačelnik Otoka 19. srpnja organizirao svečano obilježavanje oluje - ali ne one "Oluje", već nevremena koje je godinu prije pogodilo Otok - s tamburašima i 200 uzvanika. Svečana godišnjica nevremena (!?) završila je u stilu - fizičkim obračunom zaposlenika lokalne komunalne tvrtke.

Šarića će u Saboru mijenjati Petar Šimić, provjereni je kadar vinkovačkog HDZ-a

Do iznenadne ostavke, Šarić je dužnost saborskog zastupnika obnašao kao zamjena za Marina Piletića, koji je svoj mandat stavio u mirovanje zbog imenovanja na mjesto ministra - dužnost koja je nespojiva sa zastupničkom.

Zanimljvo, Šarić je i u prošlom mandatu u Sabor ušao kao zamjena - tada za ministra obrane Marija Banožića.

U svakom slučaju, nakon Šarića, ministra Piletića u Saboru će mijenjati Petar Šimić. Novopečeni zastupnik provjereni je kadar vinkovačkog HDZ-a, koji u stranci obnaša i dužnost predsjednika HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika.

Suvlasnik je velike i uspješne vinkovačke tvrtke Grad-Export, koja se bavi proizvodnjom dekorativnih panela za vrata. Na parlamentarnim izborima Šimić je kao kandidat HDZ-a u petoj izbornoj jedinici osvojio 1865 glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:36