IZMJENE ZAKONA O OBRAZOVANJU

Sabor raspravljao počeo o školstvu pa završio na Titu. Marasović: Nije drug Tito vratio Dalmaciju u Hrvatsku, nego Pavelić! Učite povijest!

Sabor je raspravio izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojim se uređuje da na imenovanje i razrješenje ravnatelja osnovnih i srednjih škola suglasnost daje resorni ministar bez prethodnog mišljenja povjerenstva jer je to povjerenstvo, donošenjem novih propisa, prestalo postojati.

Ministar Željko Jovanović istaknuo je kako je riječ o tehničkim izmjenama koje je bilo potrebno donjeti zbog izmjena u državnoj upravi. Naglasio je kako će ubuduće suglasnost na imenovanje ravnatelja škola davati resorni ministar temeljem mišljenja stručne skupine Ministarstva koja će biti definirana posebnom uredbom o unutarnjem ustroju Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta.

Ipak, uime Kluba zastupnika HDZ-a Ivanka Roksandić žestoko se obrušila na ideju da, makar i privremeno, ministar odlučuje o imenovanjima i razrješenjima.

- Ovom promjenom zakona želite konačno uvesti politiku u škole na mala vrata - kazala je Roksandić te istaknula da su HDZ-ove vlade u posljednjih osam godina učinila velike pomake u školstvu iako im trenutno vladajući imputiraju da nisu napravili ništa.

- Dao sam si truda i provjerio. Moram reći, stvarno ste radili, strašno puno je napravljeno. Nažalost, većina toga loše - uzvratio je HNS-ovac Igor Kolman.

Ministar Jovanović najavio je sadržajne izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju koje se tiču rada školskih odbora, utvrđivanja kriterija za rad ravnatelja kao i uvođenja obveze licenciranje ravnatelja.

Dražen Đurović iz HDSSB-a najavio je da će njihov klub podržati "logičke izmjene", ali je upozorio na situaciju u kojoj učitelji koji postanu ravnatelje škole u kojoj su radili, bez obzira što su dotad imali ugovor na neodređeno vrijeme, bivaju prebačenina ugovor na određeno vrijeme koliko im traje mandat, a ako ne budu reizabrani, ostaju na cesti jer se njihova učiteljska mjesta popunjavaju novim ljudima koji dobavju ugovor na neodređeno vrijeme.

Zastupnici su u ovoj raspravi bili vrlo maštoviti, pa su s ravnatelja, preteških školskih torbi i smislenih ili besmislenih školskih vijeća skrenuli najprije na sigurnosno stanje na Europskom prvenstvu u rukometu u Srbiji, a dotakli su se čak i NDH, pa je tako Dujomir Marasović ustvrdio kako "nije drug Tito vratio Dalmaciju pod hrvatsku jurisdikciju, već je to napravio Ante Pavelić".

A sve je krenulo kada je Dujomir Marasović (HDZ) kazao da "što se njega tiče ravnatelj škole može biti i Karl Marx".

Brine ga, kazao je, što djeca u toj školi uče. U povijesti se uči osakaćena istina „zatomljena politikom hvatskog pomirenja“.

- Treba novim generacijama omogućiti da saznaju da su i partizani napravili mnoge zločine - kazao je Marasović i napravio paralelu Branimira Glavaša i Tita:

- Branimir Glavaš je kriv za smrt dva čovjeka te je proglašen krivim i u zatvoru je. Ako je pravna država takva, onda neka i Tito bude proglašen ratnim zločincem.

- Što se tiče druga Tita, ne bi mi iz Istre a vjerojatno ni vi iz Dalmacije sjedili tu da nije bilo tog čovjeka - odvartila je esdepeovka Tanja Vrbat.

- Činjenica jest da su NDH i Pavelić potpisali akte o predaji Dalmacije i Istre, ali je Istra bila i prije Pavelića i NDH pod Italijom. Isto tako je činjenica da je Dalmacija reintegrirana u NDH, u Hrvatsku i prije dolaska partizana. Prema tome, nije drug Tito vratio Dalmaciju pod Hrvatsku jurisdikciju nego je to učinio NDH i Pavelić. Samo je Istra ostala. Malo učite povijest! - prekorio je Marasović Tanju Vrbat koja ga je prije toga oslovila sa "druže Marasoviću".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 05:24