ISTARSKI ŽUPAN

VALTER FLEGO Podjela zemlje na 5 regija vodi u centralizaciju

Istri nije cilj autonomija, želi biti samostalna regija u RH

Skupština Istarske županije prije par dana jednoglasno je usvojila Deklaraciju o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre, kojom se protive najavi novog preustroja države. Istarski župan Valter Flego istaknuo je kako “Istarska županija ne pristaje ni na kakav status subregije odnosno ni na kakav status koji je niži od državne razine minus jedan”.

Zašto se tako oštro protivite Vladinoj podjeli na pet regija, odnosno, spajanju s Kvarnerom i Likom?

- Predloženi zakonski prijedlog predviđa uspostavljanje pet planskih područja. Protivim se tome jer se zemlju vodi u još veću centralizaciju ionako već previše centralizirane zemlje. To bi usporilo razvoj Istre i poskupjelo usluge koje država pruža građanima. Zalagat ću se da Istarska županija ostane samostalna županija u okviru statističke regije NUTS II - Jadranska Hrvatska, s mogućnošću da se glede provedbe zajedničkih projekata dogovara sa svim susjednim županijama!

Zadnjih dana često ste navodili kako Istra po svojim povijesnim, kulturnim, gospodarskim i drugim parametrima zaslužuje biti posebna regija. No, što ako i druge županije zatraže slično, s obzirom na to da i one imaju svoje argumente zašto su posebne?

- Tko želi neka se udružuje, a Istri koja već dobro funkcionira kao samostalna regija, planska područja ne trebaju. Zna se koje su povijesne regije u Hrvatskoj. Istarski se grb nalazi na grbu i zastavi Republike Hrvatske.

Vlada podjelom koju je predložila, zapravo, pokušava smanjiti administraciju i uštedjeti. Vi se tome protivite. Ne stoji li iza svega strah nekih stranaka i pojedinaca da bi mogli ostati bez svojih fotelja i utjecaja?

- Upravo suprotno, predloženi model regionalnog razvoja vodi u daljnju centralizaciju i birokratizaciju, a trošak reforme sustava prebacuje na građane.

Vodi li sve ovo prema autonomiji Istre?

- Naš cilj je biti samostalna regija u Republici Hrvatskoj.

Koji su sada sljedeći koraci koje ćete poduzeti, nakon što je Deklaracija usvojena?

- U tijeku je javna rasprava o novom prijedlogu zakona i mi ćemo uputiti naše primjedbe na zakon Ministarstvu regionalnog razvoja. Sljedeći tjedan razgovarat ćemo o tome s predsjednikom RH. Želimo dijalogom doći do najboljeg rješenja.

Ne uspijete li se dogovoriti s koalicijskim partnerima, hoće li IDS napustiti koaliciju?

- U svakoj koaliciji se neslaganja rješavaju razgovorom. Mi smo koalicijski partneri i očekujem da ćemo se dogovoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:38