POVLAŠTENI

Čobankovićevu sinu drvenu građu naplatili upola jeftinije

Uprava Hrvatskih šuma Karlovac fakturirala je ministrovu sinu Ivanu Čobankoviću kolce za vinograd po dvostruko nižoj cijeni. Prijevoz do Iloka Ivan Čobanković je Šumama platio 4000 kuna po turi, a prema cjeniku bi ga dovoz stajao dvostruko skuplje

KARLOVAC - Ivan Čobanković (25), sin ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, kupio je prošle godine od Hrvatskih šuma oko 100 kubnih metara stupaca za vinograd, koje su mu u Upravi šuma Karlovac fakturirali ne kao stupove ili kolce za vinograd, nego kao znatno jeftiniju kategoriju - drva za ogrjev.

Time je Čobanković “uštedio” oko 100 kuna po kubnome metru, odnosno ukupno oko 10.000 kuna.

Najtrajnije drvo

Mladom Ivanu Čobankoviću, jednom od većih vinara i vinogradara u Iloku koji je nakon očeva odlaska u visoku politiku preuzeo vođenje obiteljskog vinskog biznisa, trebalo je oko 700 kolaca da zasadi 20-ak hektara novih vinograda.

Na kesten iz karlovačke šumarije odlučio se, kako nam je sam rekao, jer je upravo ta vrsta drva najtrajnija, a nema ga u slavonskim šumama.

- To su stupci za vinograd koje mi prije postavljanja još malo dorađujemo. Oštrimo ih i premazujemo prerađenim uljem kako bismo ih impregnirali. U Karlovac smo išli jer kestena nema na našem području - objasnio je Čobanković. Kada smo mu rekli da znamo da mu je kestenovina za vinograd naplaćena po cijeni drva za ogrjev, Čobanković se sasvim zbunio.

- Nije. Mislim, je. To i jest drvo za ogrjev. Zapravo smo mi to tako i kupovali. I prerađivali. Drva su bila dugačka od šest do devet metara, pa smo ih doradili. To je isto kao da sam ih vadio iz svoje šume. Ne mogu u šumariji pripremiti baš ono što mi treba, to bi im bio problem. Znači, mi smo ih rezali popola, oštrili i premazivali. Bilo je i debljih trupaca koje smo cijepali na četiri dijela. Šumarija nema gotove stupove za vinograd. Ako ih i ima, to nas ne zanima. To bi me skuplje došlo. Ovaj način nam je mnogo bolji i lakši - uvjeravao nas je Ivan Čobanković.

Utovarali i istovarali robu

U cjeniku Hrvatskih šuma kestenovina se prodaje u čak 52 kategorije, a zanimljivo je da je građa Čobankoviću prodana po gotovo najnižem cjenovnom razredu.

Cijena za ogrjevno drvo iznosi oko 140 kuna po metru kubnom, a stupovi o kakvima priča mladi vinar iz Iloka stoje 100 kuna više. Prema Čobankovićevu opisu, pod ogrjevna drva prodani su mu čak i deblji trupci koji u toj dužini spadaju u kategoriju TT stupova, a oni, pak, stoje oko 400 kuna po kubiku i koriste se kao nosači za električnu i telefonsku mrežu.

Postoji 12 kategorija ogrjevnoga drva od kestena, ali ono se, prema opisu iz cjenika, isključivo prodaje izrezano na metar dužine.





Da je doista kupio drva za ogrjev, Čobanković ih uopće ne bi mogao iskoristiti u vinogradu. Kestenovina je mladom Čobankoviću isporučena u pet navrata. Četiri su isporuke bile iz Šumarije Vojnić, a posljednja, krajem lipnja 2009., iz Šumarije Gvozd.

Zanimljivo je da je građa iz Karlovačke županije u Ilok dopremana kamionima s prikolicom Hrvatskih šuma koje su odradile i utovar i istovar robe.

- Platili smo Hrvatskim šumama 4000 kuna po turi prijevoza njihovim kamionima - rekao je Čobanković.

Neslužbeno doznajemo da bi prijevoz kamionom Hrvatskih šuma stajao 7600 kuna, odnosno gotovo dvostruko više nego Ivana Čobankovića.

Prošao 30.000 kuna jeftinije

Da je proizvode i usluge u poslu s karlovačkom Upravom šuma plaćao po važećem cjeniku, obrt Ivana Čobankovića sve bi platio oko 30.000 kuna više. Naime, da kestenovinu nije plaćao kao drva za ogrjev, stajala bi ga oko 20.000, a ne 10.000 kuna koliko je plaćeno.

Također, da je utovar, prijevoz i istovar drva plaćao po tržišnoj cijeni, to bi ga po jednom prijevozu stajalo 7600, a ne 4000 kuna koliko je platio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 03:06