ČOBANKOVIĆ NE ODUSTAJE

'Ne mogu dijeliti više novca nego što imam, to bi značilo bankrot'

ZAGREB – Ovo je naša zadnja ponuda , Vlada neće podlegnuti nikakvim pritiscima jer bi to dovelo do urušavanja proračuna. To bi značilo bankrot Hrvatske, nemogućnost isplate plaća i mirovina, pa i poticaja koje nudimo, poručio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković nakon što je i drugi krug pregovora s predstavnicima seljaka iz pet slavonskih županija u Đakovu nakon samo sat vremena propao.

Resorni ministar sazvao je konferenciju za novinare u Ministarstvu poljoprivrede jer, kako je rekao, ima dojam da dobar dio poljoprivrednika koji već šesti dan prosvjeduju diljem Hrvatske nije upoznat s onim što nudi Vlada. A model koji nudi Vlada, poručio je Čobanković, posljednji je i jedini mogući unatoč svim ultimatumima.

- Žao mi je što su poljoprivrednici još uvijek u prosvjedu – rekao je ministar.

INTERAKTIVNI SPECIJAL: Karta prosvjeda u Hrvatskoj

Ponuda Vlade je 60 posto isplate poticaja u novcu i to kraja ožujka 50 posto tog iznosa, a u travnju preostalih 50%, te mogućnost nabavke repromaterijala u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna, ili 600 kuna po hektaru, što je dodatnih 22% poticaja. Ministarstvo je donijelo i niz ostalih mjera za pomoć poljoprivrednicima među kojima je oslobađanje od plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u ovoj godini.

Model koji Čobanković nudi poljoprivrednicima usklađen je s premijerkom Kosor i ministrom Šukerom i unatoč svim ultimatumima, tvrdi Čobanković, jedini je mogući.

- Ne mogu dijeliti više novca nego što imam na proračunskim stavkama. Ovo je maksimum maksimuma i iznad ovoga nažalost ne možemo ići – dodao je.

Na pitanje novinara je li umoran nakon drugog kruga pregovora, Čobanković je tek kazao “Jel izgledam umorno?”.

Priznao je kako je bio uvjeren da će Đakovu postići dogovor, ali su predstavnici udruga ponovo došlo s maksimalističkim zahtjevima, dakle isplatom poticaja u punom iznosu i to 60 posto u novcu i 40 posto u repromaterijalu.

- Obavio sam razgovore s premijerkom Kosor i potpredsjednikom Vlade Šukerom i nažalost mogućnosti nema. Mi smo odgovorna Vlada. Ja sam odgovoran ministar i ne mogu obećati nešto što nemam. Obećati nešto što ne mogu ispuniti. Pozivam sve poljoprivrednike da se vrate svojim kućama - poručio je Čobanković te rekao kako je još uvijek za nastavak razgovora.

Ministar se osvrnuo i na Josipovićev sastanak sa seljačkim udrugama najavljen za 19 sati.

- Predsjednik može razgovarati s kim god hoće, ali ne bi bilo loše da se netko konzultirao sa mnom. Takvog poziva nažalost nije bilo – rekao je ministar poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 12:28