DRAMATIČNA BORBA

DRAMA SISAČKE OBITELJI 'Lani smo kao odštetu dobili 14 kvadrata pločica, a naš susjed 19 kuna!'

Obitelj Bubaš kritizira Milanovića koji je kazao da je jeftinije platiti odštetu, nego graditi nasipe
Sisak, Sela, 190214. Zbog povisenog vodostaja otezano je ulijevanje Odre u Savu koja se vraca uzvodno i poplavljuje Sela. Najugrozenje su kuce u Skolskoj ulici, medju kojima je i kuca Zeljka Bubasa.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srđan Vrančić/CROPIX

SISAK - U dvije godine dvije poplave doživjela je obitelj Bubaš iz Školske ulice u Selima kod Siska. Lani, voda je ušla u kuću, gospodarske objekte, a ove godine još je gore, vode ima bar 15 centimetara više.

S nevjericom slušaju najavu premijera Milanovića kako ne treba braniti slabo naseljena mjesta od poplave, jeftinije je platiti štetu ljudima, nego graditi nasipe.

- Naravno da im je jeftinije kada sam ja lani za 30 centimetara vode u kući, dobio 14 kvadrata keramičkih pločica i to od župnika. Moj susjed od države je dobio 19 kuna, kaže Ivica Bubaš, nezaposleni otac dvaju odraslih sinova, Željka i Miše.

Ivica i mlađi sin Mišo povezli su nas čamcem do svoje kuće. Voze nas više od 300 metara između kuća i bandera, iznad poplavljene ceste do svoje kuće. Vode na cesti više od 60 centimetara. Pitamo Mišu gdje je naučio veslati, jer u blizini Sela nema rijeke.

- Naučio sam lani, čamac je lanjskog proljeća bio jedino prijevozno sredstvo do moje kuće. Sada razmišljamo da nabavimo čamac, ovaj smo posudili, jer kako je krenulo, bit će poplava još, kaže Mišo.

Dovozi nas do svoje kuće, koja je cijela opasana metar visokim nasipom od vreća s pijeskom. Kroz nasip voda curi na sve strane, već se izravnala s temeljem i uskoro će nezaustavljivo u kuću.

Mama Vesna 'dežura' uz četiri pumpe koje pokušavaju izvući vodu iz branjenog dijela oko kuće, ali sve je uzalud. Vodu koja je prodrla unutar nasipa pume izbacuju s druge strane nasipa, u vodu koja opet curi kroz nasip natrag. Kako je vode sve više oko kuće, u dvorištu smo jučer izmjerili 80-ak centimetara, jedan dio nasipa počeo se uružavati pa je podbočen.

Bunar pun zamazane vode, na vldovod nisu priključeni jer im je priključak preskup, a sanitarni čvor ne mogu koristiti jer fekalije i voda iz septičke jame prodire u kupaonicu. Kokoši su u kavezu podignutom na nogare, radni strojevi pod vodom. Svinje su sklonili najprije kod ujaka u susjednoj ulici, kako je voda došla i do njegove kuće, svinje je obitelj Bubaš morala presleiti u susjedno selo Greda. Od jučer voda prodite i tamo...

Na drugoj strani Sela, u Jazvenskom putu, drama u dvorištu obitelji Sambol. Oko Nenadove kuće vode je više od metar. Kuću brani zid od vreća s pijeskom i pumpe, ali u jednom, nižem dijelu voda je već ušla u kuću. Ovce je preselio kod rođaka u susjedni Jazvenik. Do ceste može samo čamcem ili u visokim ribarskim čizmama.

- Ne znam što da radim, do lani, nikada prije nismo imali poplave, a sada katastrofa. Imam samo dvije solucije: ili ću podići betonski zid oko kuće ili se iseliti. Treću poplavu, a strah nas je da nas je država otpisala jer joj je preskupo graditi nasipe, nećemo financijski preživjeti, kaže Nenad.

Karlovac: šteta od poplava 29 milijuna kuna

KARLOVAC - Ukupna šteta od poplava na području koje obuhvaća grad Karlovac jest oko 29 milijuna kuna, a od ukupno 52 naselja poplava je pogodila njih 32, objavilo je danas karlovačko gradsko Povjerenstvo za utvrđivanje šteta.

Do danas je štetu na svojim objektima prijavilo 425 fizičkih osoba, no budući da još ima naselja koja nemaju normalnu komunikaciju s gradom zbog vode ili klizišta, ljudi koji ondje žive naknadno će prijaviti štetu iako je danas službeno posljednji dan, rekla je zamjenica gradonačelnika i predsjednica tog povjerenstva Marina Kolaković.

Naime, Povjerenstvo za utvrđivanje šteta u 50 dana od nastanka štete mora obići teren i kod svih koji su štetu prijavili procijeniti stvarno stanje, što je posao koji će obaviti osam četveročlanih ekipa, koje će obići i naknadno prijavljene obitelji.

Povjerenstvo je zaključilo kako je ukupna šteta 29 milijuna kuna, od čega se na gradsku komunalnu infrastrukturu odnosi 14 milijuna kuna, na onu u vlasništvu države dva milijuna, a šteta na gospodarskim zgradama i obiteljskim kućama tek će se procijeniti.

Osim u Karlovcu, župan Ivan Vučić proglasio je stanje elementarne nepogode i za općine Vojnić i Lasinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:52