NA UDARU SNAŽNOG VJETRA

FOTO: NEVRIJEME U HRVATSKOJ Olujni vjetar srušio krovište u Varaždinu, oštećeno pet auta

Ovaj put osim na obali, gdje su na njega naviknuli, jak vjetar puše i na kopnu. S njim su se jutros morali nositi stanovnici na području Čakovca, Bjelovara, Osijeka. Uz to na istoku zemlje jutros je padala i jaka kiša. Zbog prijeteće Save, kod Županje se pripremaju zečji nasipi
 Ivan Lacković / CROPIX

NOVO 22:00 Zbog jakog vjetra i nevremena na području Zagreba, vatrogasci su do večeras imali 17 tehničkih intervencija na području grada, a naviše se radilo na uklanjanju srušenih stabala i oštećenih krovova, doznaje se od Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zagreb.

Profesionalni vatrogasci odradili su 12 takvih intervencija, a razna dobrovoljna vatrogasna društva pet intervencija, navode iz JVP Zagreb.

Prema podatcima Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) jučer i danas tijekom dana Županijski centar 112 Zagreb primio je 20-tak namjenskih poziva vezanih za nevrijeme.

Na području Zagrebačke županije danas puše jak vjetar te je došlo do rušenja stabala, kidanja grana te raskrivanja krovišta. Intervenirali su vatrogasci i ostale komunalne službe u mjestu Pavlovec Vrbovečki, Vugrovec, te u Zagrebu (Radnički dol) i na Sljemenskoj cesti.

---------------------------------------------------------

18:30 Olujni vjetar uzrokovao je probleme i na području Varaždinske županije. Zbog jakog nevremena palo je kompletno krovište sa zgrade koju koristi gradska uprava Novog Marofa oštetivši pritom 5 automobila ali i susjednu zgradu. Srećom, pritom nitko nije ozlijeđen, a dežurne službe pokušavaju sanirati štetu.

Jaki vjetar uzrokovao je i oštećenja na krovištu jedne zgrade u POS naselju u Jalkovečkoj ulici te na jednoj zgradi u Ulici Krešimira Filića u Varaždinu. Materijalna šteta još nije procijenjena.

Vatrogasci su intervenirali u Varaždinu

Zeljko Hajdinjak / Cropix
Varazdin, 150514.Jak vjetar koji puse citav dan raskrio je krovove na dvije zgrade u Varazdinu, u Ulici Kresimira Filica i i Ulici 22. rujna 1991. godine.Na fotografiji: krov u Ulici Kresimira Filica.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

OSIJEK - Jak vjetar i kiša koja u Osijeku pada od srijede poslijepodne ipak nisu izazvali dramatične probleme na području grada i okolice.

Prema informacijama koje smo dobili od službe 112 u Osijeku je bilo više pojedinačnih intervencija vatrogasaca zbog lomljenja grana s drveća, a najdrastičniji slučaj bio je u Strossmayerovoj ulici gdje se stablo srušilo na tramvajsku prugu, zbog čega je promet tramvajima bio prekinut na dva sata. U ostalim slučajevima nije zabilježena ni materijalna šteta, a na sreću nije bilo ni ozlijeđenih.

Osim lomljenja granja, dežurne službe zaprimale su i pozive zbog rušenja antena i dijelova limenih krovova. Vjetar je u Osijeku puhao brzinom od oko 30 km/h, dok je na otvorenom to bilo do 47 km/h, a kad je riječ o kiši tijekom 24 sata palo je 47 litara po četvornom metru.

Slično je i u ostatku Slavonije i Baranje. U Đakovu je stablo palo na zgradu, a polomljene grane oštetile su parkirani automobil. Kombinacija kiše i vjetra građanima je najviše problema donijela u normalnom kretanju ulicama, a s obzirom na snagu i brzinu vjetra te, uglavnom, nekvalitetne kišobrane, velik broj njih završio je u kantama za smeće ili razbacan i potrgan po ulicama.

ELEMENTARNA NEPOGODA U VUKOVARU Kiša bez prestanka pada već nekoliko dana!

VRIJEME ĆE BITI IZUZETNO OPASNO! Izdana crvena uzbuna za gotovo cijelu Hrvatsku zbog udara vjetra

Meteoalarm Državnoga hidrometeorološkog zavoda upozorio je da brzina vjetra na osječkome području može dosegnuti 75 kilometara na sat, to jest oko sedam i pol metara u sekundi, kolika trenutačno i jest, piše HRT.

Jak vjetar srušio plakat za predstavu u Frankopanskoj ulici u Zagrebu

Osim sjeverozapadnog dijela Hrvatske Meteoalarm je oglasio crveni - najviši stupanj uzbune i za istočni dio. Crveno upozorenje znači iznimno veliku opasnost, a građani se trebaju često informirati o meteorološkim uvjetima i opasnostima koje, kako navodi Meteolarm, upućuju i na spremnost na izvanredne mjere.

Olujni vjetar uz orkanske udare i dalje uzrokuje probleme u većini zemlje. Najjači udari su u središnjoj i sjevernoj Dalmaciji te na sjevernom Jadranu.

No ovaj put osim na obali, gdje su na njega naviknuli, jak vjetar puše i na kopnu. S njim su se jutros morali nositi stanovnici na području Čakovca, Bjelovara, Osijeka. Uz to na istoku zemlje jutros je padala i jaka kiša. Zbog prijeteće Save, kod Županje se pripremaju zečji nasipi.

Zbog mjestimičnih udara bure i sjeverozapadnog vjetra jučer popodne, noćas i jutros, vatrogasci sa šireg splitskog područja imaju pune ruke posla u uklanjanju stabala i grana s gradskih ulica i prometnica, no nema ozlijeđenih, doznaje se u splitskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP). Vatrogasci su današnji radni dan u Splitu počeli već u 6.30 kada su na poziv policije došli u gradski kvart Sućidar gdje je na parkingu pao bor.

U 1.40 uklonili su stablo s ceste u Matoševoj ulici. Jučer su u 16.30 intervenirali u Rendićevoj ulici gdje je grana stabla pala na prometnicu, a već sat vremena poslije isto se dogodilo i u Dubrovačkoj ulici.

Posla su jučer imale i njihovi kolege u drugim dalmatinskim gradovima i mjestima, među ostalim u Makarskoj, Trogiru i Komiži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:03