AKCIJA SPAŠAVANJA

FOTO: UPLAŠENA I PROMRZLA Kobilu Suzi rukama su vukli četiri kilometra kroz poplavljena polja

 Srđan Vrančić/CROPIX

SISAK - Kobilu Suzi koju su vlasnici očito ostavili da ugine u poplavljenom Odranskom polju predanom su akcijom uspjeli spasiti pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, koji, osim ljudi i njihove imovine, sudbini ne prepuštaju ni životinje.

Godina zatvora

Kobilu su, zajedno sa ždrebetom i još dva odrasla konja, vukli četiri kilometara kroz poplavljeno područje.

Stanovnici okolnih mjesta ističu kako nije tajna da pojedini “stočari” uzimaju konje da bi za njih dobili državne poticaje, a nakon toga o njima ne vode brigu. Gorska služba spašavanja ipak ih je izvukla na sigurno, no za neke je konje bilo prekasno. Otkriju li se vlasnici konja, mogu očekivati kaznenu prijavu zbog zanemarivanja životinja, za što im prijeti zatvor u trajanju do godinu dana.

Spasioci su morali dobro razraditi strategiju spašavanja jer uplašenim i promrzlim životinjama nije bilo lako prići. U pomoć su im priskočili i veterinari koji su konje uspavali. Mještani se prisjećaju da ovo nije prvi put da životinje ovako stradavaju. U obližnjoj šumi nakon povlačenja vode poslije poplava 2010. pronađeno je stotinjak leševa konja i goveda.

Angažirano 400 vojnika

Kao pomoć ugroženom području HV je osnovao namjenski organizirane snage “Sjever” koje broje 400 pripadnika s transportnim vozilima, strojevima i amfibijskim prevožnjacima. ( M. Pi., K. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:52