REAGIRANJE

Hrvatske šume nakon članka Jutarnjeg o Dujiću: ‘Da, dobit nam je manja nego prethodne godine, ali ovo su pravi razlozi‘

Iz državne firme priznaju da im dobit u 2023. drastično manja nego prethodna godina, ali, kako oni tvrde, razlozi su nešto dublji

Nediljko Dujić

 Ranko Suvar/Cropix

Iz Hrvatskih šuma odlučili su reagirati na članak Jutarnjeg lista ‘Nediljko Dujić vam je lice i naličje njegove žene i kćeri! A otkrit ću vam i koliko je pala dobit otkad je na čelu Hrvatskih šuma” koji je objavljen 03. kolovoza 2024.

Iz državne firme priznaju da im dobit u 2023. drastično manja nego prethodna godina, ali, kako oni tvrde, razlozi su nešto dublji.

Reagiranje iz Hrvatskih šuma prenosimo u cjelosti:

Istina je tvrdnja kako je dobit u 2023. godini manja nego prethodne godine, ali razlog tomu dvije su ključne činjenice koje se u Vašem tekstu ne navode, a značajno mijenjaju kontekst izrečenog - povećanje materijalnih prava svih radnika Hrvatskih šuma d.o.o. čije su plaće do tada bile među najnižima u Republici Hrvatskoj te veliki i neplanirani troškovi u svrhu obnove i sanacije šuma kao posljedica strahovitog olujno nevrijeme kataklizmičkih razmjera kakvo nije zabilježeno u povijesti šumarstva i općenito.

Želimo naglasiti kako su Hrvatske šume d.o.o. tvrtka koje zapošljava preko 8320 radnika, i to prije svega u najruralnijim područjima Republike Hrvatske. Hrvatske šume d.o.o. oduvijek su znale prepoznati važnost kvalitetnih i stabilnih radnih mjesta čime se direktno utječe na kvalitetu života obitelji, zajednice, kao i na cjelokupni razvoj lokalnog područja diljem zemlje. U vremenu od 1. lipnja do 1. listopada broj radnika još je i veći budući da se u to vrijeme protupožarne sezone traže dodatne snage za pomoć u motrenju i aktivnostima koje na terenu obuhvaćaju protupožarnu zaštitu.

Moramo podsjetiti kako je 2022. godina bila povijesna vezano za financijske rezultate, ne samo trgovačkog društva Hrvatske šume d.o.o., već cjelokupni drvno – prerađivački sektor. Stoga su, dolaskom nove Uprave Društva Hrvatske šume d.o.o. na čelu s predsjednikom Uprave Nediljkom Dujićem, započeti pregovori sa sindikatima oko povećanja materijalnih prava svih radnika, a rezultirali su zadovoljstvom obiju strana.

Na žalost, strašno olujno nevrijeme u srpnju 2023. godine koje je pogodilo cijelu Republiku Hrvatsku, posebno Slavoniju, uzrokovalo je štete kataklizmičkih razmjera, vjetroizvale i vjetrolome, ogromnu materijalnu štetu, a što je za sobom kako posljedicu donijelo povećanje troškova na sanaciji i vraćanju naših autohtonih šumskih sastojina u stanje koje će omogućiti povratak šume na to područje. Također, 2023. godine stopa inflacije bila je veća od očekivane, dogodilo se povećanje cijena energenata, troškovi hrane i života općenito povećani su na lokalnoj i globalnoj razini, sve su izraženiji i problemi nedostatka radne snage, a uz sve navedeno Hrvatske šume d.o.o. nastavile su svoje upravljanje kako bi zadovoljile sve segmente poslovanja, one ekološke, socijalne i ekonomske.

Želimo pojasniti, kako je dobit Hrvatskih šuma d.o.o. prije oporezivanja za 2022. godinu iznosila 56,9 milijuna eura, a nakon oporezivanja 32,2 milijuna eura, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Do povećanja dobiti došlo je radi povećanja prihoda od prodaje drvnih sortimenata za 21% u odnosu na prethodnu godinu i povećanja prihoda od ostalih djelatnosti za 23%. Također, na povećanje dobiti utjecalo je smanjenje rezerviranja za započete sudske sporove zbog činjenice da su neki sporovi velikih vrijednosti okončani ili su tužbe odbačene

Nadalje, dobit prije oporezivanja za 2023. godinu iznosila je 11,5 milijuna eura, a nakon oporezivanja 8,6 milijuna eura, što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu 2022. godinu. Do smanjenja dobiti u odnosu na prethodnu godinu došlo je zbog povećanja ukupnih rashoda u većem postotku od povećanja ukupnih prihoda. Jedan od razloga je povećanje rashoda za materijalna prava zaposlenih.

Najveći udio u rashodima u 2023. godini su troškovi usluga na izradi proizvoda. U okviru tih usluga su usluge sječe i izrade drvnih proizvoda, usluge privlačenja, kao i proizvodne usluge iskorištavanja šuma, usluge u radovima uzgoja šuma i ostale proizvodne usluge. Sve ove usluge povećane su prije svega zbog povećanog obima radova, odnosno veće proizvodnje i raščišćavanja nakon velikog olujnog nevremena u srpnju 2023. godine., a koje je uzrokovalo strašne vjetrolome i vjetroizvale, kako je prethodno gore pojašnjeno te mnogo puta komunicirano u javnosti.

Na porast ukupnih troškova usluga utjecala je i inflacija, zbog koje je generalno došlo do povećanja svih troškova - jediničnih cijena - što je utjecalo na ukupni saldo. Povećanje cijena svih energenata i svih proizvodnih troškova, kao i cjelokupna situacija u gospodarskom okruženju, generira drugačiju sliku u financijskom segmentu u odnosu na prethodne godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2024 09:33