SASTANAK S VELEPOSLANICIMA

Jandroković i Bošnjaković: Značajno napredujemo u Poglavlju 23. Cilj nam je proslaviti završetak pregovora u lipnju

Zagreb, 220111.Izvanredna tiskovna u Ministarstvu vanjskih poslova oko evakuacije hrvatskih radnika iz Libije.Na fotografiji: Gordan Jandrokovic.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković su veleposlanicima 27 europskih zemalja izložili dokud je Hrvatska stigla u ispunjavanju mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava.

Novinarima su uoči sastanka izjavili da je postignut značajan napredak oko spomenutog poglavlja što je, kako kažu, potvrdila i potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding.

- Naš je cilj proslaviti završetak pregovora s Europskom unijom u lipnju. Nakon privremenog izvješća Europske komisije i nakon što smo velikim dijelom ostvarili akcijski plan veleposlanicima želimo iznijeti što je Hrvatska učinila. U akcijski plan krenuli smo ambiciozno i u cijelosti ćemo ga ispuniti. Ostvareno je ključno mjerilo koje se tiče neovisnosti i stručnosti Državnog sudbenog vijeća i Državnog odvjetničkog vijeća, a počela je s radom i Državna škola za pravosudne dužnosnike - rekli su Bošnjaković i Jandroković.

Za ovo iznimno kompleksno pitanje, podsjetimo, od Hrvatske se traži angažirani rad na započetim reformama pravosuđa, sređivanje stanja u sudstvu, povratak i stambeno zbrinjavanje izbjeglica i nadasve odlučan obračun s korupcijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:17