EVO ZAŠTO NE MOŽEMO ZATVORITI POGLAVLJE 23

Skandalozna sutkinja: Riješila spor u sudnici dok u njoj nije bilo ni stranaka ni odvjetnika!

Predsjednik suda nije bio voljan ustupiti na uvid dostavnu knjigu, iz koje bi se jasno vidjelo jesu li stranke pozvane na ročište

ŽUPANJA - Irena Lenić, sutkinja Općinskog suda u Županji, koja je u međuvremenu napredovala i postala sutkinja Županijskog suda u Vukovaru, donijela je 16. srpnja 2009. presudu, a da uopće nije održala glavnu raspravu.

Zbog pravosuđa lipanj neće biti termin za kraj pregovora s EU

I to presudu na osnovu koje je dr. Zlatko Pinjuh dobio otkaz! Iako predsjednik Općinskog suda u Županji Goran Miličević to odlučno odbacuje, u spisu spornog predmeta nema dokaza da su stranke uredno pozvane na raspravu, što je uvjet za njezino održavanje. Naime, spis ne sadrži otpremnicu o urednoj dostavi poziva.

Predsjednik suda tvrdi da se otpremnice bacaju kad stranke potpišu primitak te da ih zato nema u spisu, što nije u skladu s poslovnikom suda koji kaže kako se svi otpravci s rokovima moraju čuvati u spisu premeta. Predsjednik suda nije bio voljan pokazati nam dostavnu knjigu, iz koje bi se vidjelo jesu li stranke pozvane na ročište, što bi otklonilo sumnju u potencijalni prvorazredni pravosudni skandal.

Neuručeni pozivi

Zanimljivo je da je navodna rasprava održana kad su se, prema dokumentu iz Odvjetničke komore, i odvjetnik tuženog i odvjetnica tužitelja nalazili na godišnjem odmoru. Prema dostavnici što se nalazi u spisu vidljivo je da odvjetnica tužitelja, Doma zdravlja u Županji, Jadranka Čuljak-Duvnjak nije primila poziv za glavnu raspravu 16. srpnja 2009., jer se poziv vratio pošiljatelju s oznakom "odselila".

Petar Vukasović, odvjetnik tuženoga dr. Pinjuha, također nije primio poziv jer se i on nalazio na odmoru. U spisu nema dokaza da je odvjetnica Čuljak-Duvnjak ikada zaprimila poziv za glavnu raspravu. Postoji tek naredba sutkinje da joj se uputi novi poziv, no upravo ta naredba potiče sumnju da je to ikada učinjeno.

Prepravljanje datuma

Naredba sutkinje, kojom 9. srpnja 2009. traži slanje novog poziva, što je navodno učinjeno 13. srpnja (za glavnu raspravu tri dana kasnije!), potpuno neuobičajeno je napisana na poleđini odvjetničke punomoći. Na naredbi su datumi prepravljani, umjesto da su - kako nalaže poslovnik - precrtani tako da ostanu vidljivi, a potom iznad upisani ispravci.

To stvara sumnju da je naredba napisana naknadno, kako bi se stvorio privid regularnosti. Naredba je trebala biti uvrštena u sudski spis kao posebni dokument i numerirana crvenom olovkom u desnom gornjem uglu, no kako to više nije bilo moguće, napisana je na poleđini punomoći.

Dr. Zlatko Pinjuh, bivši zaposlenik Doma zdravlja u Županji, uvjeren je da je sutkinja željela pogodovati drugoj strani, Domu zdravlja. Naime, ravnateljica Doma, bivša saborska zastupnica HDZ-a Ruža Lelić željela je Pinjuhu uručiti otkaz, no kako to zakonski nije bilo moguće jer je bio sindikalni povjerenik, tražila je od Općinskog suda u Županji suglasnost za taj čin.

Zapanjujuća brzina

U prilog Pinjuhovoj tvrdnji ide i nevjerojatno brzo postupanje suda. Tužba Doma zdravlja poslana je 3. srpnja 2009., kad je i zaprimljena. Sutkinja Lenić istog je dana formirala spis, zakazala glavnu raspravu i napisala naredbu o slanju poziva, a sudska pisarnica istoga je dana otpremila pozive strankama.

U jeku sezone godišnjih odmora sutkinja je zakazala glavnu raspravu za 16. srpnja, kada je i donijela presudu temeljem koje će dr. Pinjuh dobiti otkaz. I to na istoj toj glavnoj raspravi na kojoj, prema spisu, osim sutkinje Lenić, nikog drugog nije bilo u sudnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 03:54