OPORBA O RASTU BDP-A

Karamarko: 'Vlada koči ekonomsku aktivnost, a premijer nas zabavlja svojim izjavama!'

 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Za oporbene je stranke pad BDP-a od 2,1 posto u drugom tromjesečju ove godine bio očekivan, a krivca za takvu situaciju vide u Vladi , koja, tvrde, guši ekonomske aktivnosti lošom poreznom politikom i uvjerenjem da se kriza može riješiti isključivo štednjom.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko protumačio je da je na sceni "kompletno gušenje ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj" te da bi vlada "trebala razmišljati o svojoj odgovornosti".

"Više nismo u recesiji, sad smo u depresiji. Ova Vlada je Hrvatsku i službeno uvela u depresiju, tako da je možemo nazvati depresivnom vladom, osim što su slučajna vlada", kazao je Karamarko novinarima komentirajući najveći pad gospodarstva u posljednje dvije godine.

Karamarko ističe da je vlada destimulirala poduzetništvo te uništila ideju o poduzetničkom kapitalizmu. "Ne znam što suprostavljaju poduzetničkom kapitalizmu, da li državni kapitalizam ili što drugo", kazao je.

Smatra da su ideju o poduzetničkom kapitalizmu uništili porezima, cijenama industrijskog plina i struje, a poreznu politiku nazvao je "ne agresivnom, već agresorskom".

"Ušli smo u spiralu negativnog trenda, a pitanje je sada i hrvatskog kreditnog rejtinga. Dosta stvari se sada multiplicira, što nije dobro", ocijenio je.

Iako ističe kako nitko nije očekivao čuda za samo šest mjeseci, smatra da bi Vlada trebala početi razmišljati o svojoj odgovornosti, jer se od nje očekivalo da odgovarajućim mjerama zaustavi negativne trendove, što se nije dogodilo.

"Problem je u tome što nisu, a što je bilo bitno, zaustavili negativne trendove, stimulirali poduzetništvo i otvorili mogućnosti dobrih investicija. Najavljivali su tsunami investicija, ništa se od toga nije dogodilo, što govori da oni nemaju program, nemaju ideju niti koncept", kazao je Karamarko.

"Oni se samo smiješe, a povremeno premijer Zoran Milanović zabavlja naciju svojim izjavama", rekao je Karamarko, ustvrdivši da su ministri "kontroverzni u svojim izjavama, vrlo često suprostavljeni, ljudi su bez iskustva i dolaze iz sredina u kojima se nisu bavili problematikom kojom se sada trebaju baviti". "U ozbiljnom smo problemu, zahvaljujući ovoj vladi", istaknuo je.

Sličnog je mišljenja i predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar. "Vjerujem da premijer ne plače, ali građani ove zemlje itekako plaču", komentirao je Lesar današnju izjavu premijera Milanovića da je Vladi teško, ali da zbog toga ne plače.

Pad BDP-a Lesar smatra očekivanim, a uvjeren je da je on posljedica vladina uvjerenja da će krizu riješiti isključivo štednjom, restriktivne monetarne i fiskalne politike, pada kupovne moći građana i izostanka ozbiljnijih investicija u proizvodnju.

"Fiksiranje tečaja kune i porezna nesigurnost usljed čestih promjena poreznog sustava destimulirali su ulaganja i reinvestiranje dobiti. Vlada je najavljivala veliki investicijski bum, a od njega je ostala samo kutija šibica", rekao je Lesar, koji je uvjeren da će i posljednji kvartal ove godine pokazati daljnji pad BDP-a, unatoč turističkoj sezoni.

HDSSB-ovac Krešimir Bubalo smatra da je za pad BDP-a kriv izostanak mjera i česte promjene strateških odrednica, te "neodlučnost i vrludanja trenutne politike u Hrvatskoj".

"Nesigurnost u hrvatskom društvu, izjave koje daju pojedini neodgovorni političari sigurno ne pogoduju stranim ulaganjima, kojih u Hrvatskoj gotovo da i nema, ali ni drugim mogućnostima razvoja", rekao je Bubalo, koji očekuje da će BDP padati i iduće godine, među ostalim i zato što Vlada nije ispregovarala produženje ugovora s CEFTA-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:21