PREMIJERKA VS. BIANCA

Kosor: Ministri moraju sami voditi pregovore s EU u svom resoru

 Neja Markičević/CROPIX

ZAGREB - Ministri će osobno nadzirati procese oko završetka pregovora s EU u svojim resorima - najavila je danas premijerka Jadranka Kosor nakon sjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora na kojoj je sudjelovala. Premijerka nije odgovorila znači li to da ministrica bez portfelja Bianca Matković više neće koordinirati pregovore.

- Svaki ministar mora osobno u svom ministarstvu provjeravati što je preostalo od poslova za završetak pregovora, posebno ono što se odnosi na zakone. Ne može ministar prenositi ovlasti na nekoga drugoga nego to mora odraditi sam – rekla je šefica Vlade. Ponovila je kako u ovoj godini očekuje završetak pregovora te kako bi 19. veljače trebala biti odblokirana najmanje dva poglavlja.

- Redovito ću se sastajati s pregovaračkim timom najmanje jednom mjesečno, a po potrebi i više, osobito oko nekih poglavlja - najavila je te podsjetila kako je formirano I povjerenstvo u kojem su ministri, a čija je zadaća rad na pripremi povlačenja sredstava iz EU fondova.

Budući da nam je zbog topničkih dnevnika blokirano poglavlje pravosuđa premijerka je otkrila kako je na jučerašnjoj sjednici Savjeta za za suradnju s Haaškim sudom dogovoreno da “task force” do kraja tjedna pošalje izvješće, kao i da nova izvješće šalju svaki tjedan.

- I vjerujem da će se u konačnici prepoznati napor i da ćemo riješiti to poglavlje – rekla je. Kosor je i na Nacionalnom odboru zamolila da se što prije donesu ustavne promjene jer se dio europskih zakona ne može donijeti bez njih.

- Te smo zakone već pripremili i u trenutku kada Sabor izglasa promjene Ustava Vlada ih može donijeti gotovo isti dan - tvrdi.

Zbog topničkih dnevnika blokirano nam je pravosuđe, a zbog privatizacije brodogradilišta poglavlje tržiπnog natjecanja. Kosor ocjenjuje kako su nam oba problema jednako teška. A priznala je kako u Vladi razgovaraju i o mogućnosti da neka privatizacija brodogradilišta ne uspije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 05:59