BAHATA POLICIJA

MUP: Čuvat ćemo ga još šest mjeseci, ali tko će sad zbrajati koliko košta Sanader

Na bivšeg premijera u godinu dana potrošeno je deset milijuna kuna, a policija će ga čuvati još barem šest mjeseci
 Elvir Tabaković/CROPIX

ZAGREB - Ne možemo vam reći koliko je točno novca utrošeno na osiguranje Ive Sanadera u posljednjih godinu dana jer bi to zahtjevalo dodatan angažman službenika materijalno financijskih poslova, odgovorili su nam iz Ureda za odnose s javnošću MUP-a na naš upit o troškovima čuvanja bivšeg premijera.

MUP nema vremena

Nevjerojatno bahat odgovor iz MUP-a dobili smo kada smo tražili točan izračun troškova osiguranja. No, umjesto da nam institucija koja se financira iz državnog proračuna ustupi te podatke rečeno nam je da oni nemaju vremema zbrajati koliko košta Sanaderovo čuvanje.

Podsjetimo, pripadnici MUP-a već godinu dana svakodnevno štite bivšeg premijera Ivu Sanadera, a prema svemu sudeći, radit će to još šest mjeseci. Svakodnevni angažman šest tjelohranitelja, automobila, policijskog broda iziskuju znatna financijska sredstva. No, koliko je u godinu dana utrošeno na čuvanje premijera u MUP-u odbijaju odgovoriti.

Nema konkretne opasnosti

Stoga je potpuno legitimno tvrditi, što je nedavno Jutarnji list i učinio, da je za dosadašnje štićenje Sanadera, i jedno vrijeme članova njegove obitelji, iz državnog proračuna izvuklo oko 10 milijuna kuna.

U sljedećem razdoblju cijena Sanaderova štićenja, kojem prema sigurnosnim procjenama ne prijeti opasnost od nekog konkretnog izvora, trebala bi biti manja. U MUP-u tvrde da će osiguranje biti reducirano, da se članovi obitelji ne štite, a ako ovog ljeta Sanader poželi ploviti na nekoj brodici, više ga neće pratiti policijsko plovilo.

Auti i policijski brodovi

Jednog dana možda doznamo koliko smo sve to platili. Samo da službenici materijalno-financijskih poslova pronađu vremena zbrojiti silne putne naloge, dnevnice, hotelske račune tajnih agenata, račune benzina za automobil i policijski brod kojima su zatrpani, a sve u cilju da Ivo Sanader bude siguran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:07