JUTARNJI PRVI DOZNAJE

NOVE MJERE SIGURNOSTI U VLADI Na Milanovićevim prozorima postavljena stakla protiv prisluškivanja

Obična stakla zamijenjena su specijalnim elektronski laminiranim površinama
 Boris Kovačev/CROPIX

Na četiri prozora kabineta premijera Zorana Milanovića u Banskim dvorima nedavno su promijenjena stakla. Kako doznaje Jutarnji list, nakon protuaobavještajne procjene djelatnika Sigurnosno-obavještajne agencije, dosadašnja obična stakla zamijenjena su specijalnim elektronskim laminiranim staklima, tzv. protuprislušnim staklima.

Naime, zbog pozicije premijerskog kabineta procijenjeno je da je kabinet izrazito izložen mogućnosti prisluškivanja izvana te se krenulo u promjenu stakala.

Kako doznajemo, na prozore kabineta postavljena je ista vrsta stakala kao i na zgradu Sigurnosno-obavještajne agencije u Zagrebu. Ta stakla štite od prisluškivanja uz pomoć tzv. laserske puške. Laserski snop koji se usmjeri u željeno staklo prikuplja te vibracije koje se uz pomoć posebnog uređaja dekodiraju i pretvaraju u razgovor. To je, prema tvrdnjama stručnjaka, jedan od najsofisticiranijih oblika prisluškivanja.

Takav način prisluškivanja koristile su američke obavještajne službe u Zagrebu u vrijeme bivše Jugoslavije. Posebna laminirana stakla postavljena na prozore premijerova kabineta onemogućuju glasovne vibracije stakla, a njihov sastav onemogućuje djelovanje laserskih zraka.

Naime, specijalna elektronska laminirana stakla napravljena su od smjese metalizirane tvorevine mreže i stakla koji pružaju zaštitu od elektronskog prisluškivanja.

Osim od prisluškivanja, laminirano staklo odgovarajuće debljine i konfiguracije otporno je na metke. Testirano staklo u laboratoriju debljine između 25 mm i 50 mm može zaustaviti metke kalibra od .38 do .30-06. Postavljanje laminiranih stakala najskuplja je varijanta zaštite od prisluškivanja izvana. Naši sugovornici tvrde da postoje još dvije opcije zaštite.

Na stakla se mogu postaviti generatori šuma. U tom slučaju vibracije koje laser prikupi na staklu nije moguće dekodirati u govor. Druga metoda je lijepljenje posebne prozirne folije protiv prisluškivanja na prozorska stakla. Riječ je o prozirnoj foliji koja slabi snagu laserskih zraka i na taj način onemogućuje prisluškivanje.

Folija na staklu

Specijalna folija nalijepljena je na prozorima Ureda premijera Republike Srpske Miroslava Dodika. Naši sugovornici tvrde kako postavljanje posebnih elektronskih laminiranih stakala na prozore kabineta premijera Zorana Milanovićeva nije potaknuto otkrićem pokušaja laserskog prisluškivanja nego su promjene napravljene po principu “bolje spriječiti, nego liječiti”. Prema njihovim riječima, to je još jedan pokazatelj dodatne zaštite premijera.

Zaštita od domaćih i inozemnih špijuna

1. LAMINIRANA STAKLA

Najučinkovitija metoda zaštite od neovlaštenog prisluškivanja ugradnjom novih prozora

2. FOLIJA NA STAKLIMA

Lijepi se na stakla kako bi se umanjile vibracije i spriječilo prisluškivanje

3. GENERATOR ŠUMA

Poseban uređaj koji proizvodi šumove na staklu i tako onemogućuje identifikaciju vibracija koje se šire površinom stakla na prozorima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 04:07