ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Pala prva hrvatska presuda za mobing: Oslobodivši bivšeg šefa Interspara zadarski sud povrijedio je zakon

Oštećena Julija Baljak sada namjerava tužiti Interspar u kojem se zlostavljanje dogodilo
 Jure Mišković/Cropix

Gotovo dvije godine nakon što je donesena prva hrvatska presuda za mobing kojom je Županijski sud u Zadru bivšeg voditelja Interspara Aleksandra Kneževića oslobodio optužbi za zlostavljanje nad djelatnicom Julijom Baljak, Vrhovni sud je utvrdio kako je zadarski sud tom presudom povrijedio zakon.

Rješenjem Vrhovnog suda koje potpisuje predsjednik vijeća sudaca Vrhovnog suda RH Damir Kos, utvrđeno je da je oslobađanjem Kneževića zadarski Županijski sud povrijedio zakon u njegovu korist, a na štetu Julije Baljak koja ga je prijavila za zlostavljanje.

- Pogrešno je stajalište Županijskog suda u Zadru kako nema kaznenog djela jer je u konkretnom slučaju u zakonskom opisu postupanje okrivljenika označeno kao uskrata građanima prava iz rada bez označavanja o kojim bi se to pravima radilo. Iz presude prvostupanjskog, odnosno Općinskog suda u Zadru , jasno proizilazi kako je okrivljenik inkriminiranim ponašanjem prema oštećenici, kojoj je bio nadređen, kroz dulje vrijeme postupao protivno odredbi čl.30 Zakona o radu i time počinio kazneno djelo Povrede prava na rad i drugih prava - stoji u rješenju Vrhovnog suda donesenom osam mjeseci nakon što je 31. ožujka ove godine Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv pravomoćne presude u slučaju protiv Kneževića.

Tim je rješenjem, između ostalog, utvrđeno da je Općinski sud u Zadru pravilno utvrdio kada je Kneževića proglasio krivim zbog kaznenog djela povrede prava na rad i drugih prava iz rada, što je kasnije "oborio" Županijski sud u Zadru. Prema rješenju Vrhovnog suda, to jasno proizilazi iz činjeničnog opisa presude Općinskog suda u Zadru koje ga je proglasilo krivim što je kao voditelj u trgovačkom centru Interspar, verbalno spolno uznemiravao djelatnicu centra Juliju Baljak komentirajući njezin izgled na način da ju je pitao kakvo donje rublje i broj grudnjaka nosi, te joj se na radnom mjestu obraćao riječima: ...najradije bi te opalio kada si ljuta..., te joj nije osigurao uvjete rada u kojima neće biti izložena spolnom uznemiravanju. Osim kvalifikacije djela, u rješenju Vrhovnog suda oboreno je i obrazloženje zadarskog Županijskog suda koje je u oslobađujućoj presudi naveo kako Knežević u inkriminirano vrijeme nije bio u ulozi poslodavca, nego samo nadređeni, te da mu se nije moglo suditi za kazneno djelo, nego za prekršaj zbog promjene Zakona o radu.

- Županijski sud u Zadru nije bio u pravu kada je naveo da je novi Zakon o radu blaži za počinitelja, jer se u zaštiti dostojanstva radnika od uznemiravanja poziva na poseban Zakon o suzbijanju diskriminacije koji propisuje samo prekršajnu odgovornost. Zakon o suzbijanju diskriminacije na novi način osigurava zaštitu i promicanje jednakosti kao najviše vrednote ustavnog poretka RH, propisujući izuzetno široki katalog oblik izravne i neizravne diskriminacije - stoji u rješenju Vrhovnog suda koji naglašava kako Zakon o suzbijanju diskriminacije ne delogira kazneno djelo povrede prava na rad i drugih prava iz rada, već samo uvodi novi katalog prekršajnih djela dodatno štiteći jednakost građana.

Prvi slučaj mobinga u Hrvatskoj

Zlostavljanje u "Intersparu" prvi je slučaj mobinga koji su krim policija i državno odvjetništvo procesuirali po službenoj dužnosti, a slučaj je završio na sudu nakon što su dvije djelatnice - Julija Baljak i Ankica Dragaš - odlučile javno progovoriti. Temeljem njihovog svjedočenja Općinsko državno odvjetništvo u Zadru po službenoj dužnosti pokreće istragu i slučaj predaje policiji nakon čega ODO Zadar protiv Kneževića i Strike podiže optužne prijedloge. Suđenje je od samog početka bilo zatvoreno za javnost, a Kneževiću se sudilo za kazneno djelo iz članka 114. kaznenog zakona, odnosno povrede dostojanstva i prava na rad jer nije bilo kaznenog djela za mobing. Domar centra Interspar Šime Strika koji je zlostavljao Ankicu Dragaš, osuđen je na uvjetnu kaznu koju mu je drugostupanjski sud potvrdio, dok je Knezevica u lipnju prošle godine drugstupanjski Županijski sud u Zadru oslobodio optužbi nakon što je poništio presudu Općinskog suda koji je Kneževića osudio na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci. Knežević je u međuvremenu potpisao sporazumni raskid ugovora o radu, a Baljak i dalje radi u Intersparu.

Karlo Surić, odvjetnik Julije Baljak: Pokrećemo postupak protiv Interspara

- Ova presuda Vrhovnog suda predstavlja i jedan korektiv i uputu za sudsku praksu jer jasno pokazuje da se i dosad moglo procesuirati slučajeve seksualnog mobinga po sadašnjem zakonskom uređenju, koje je dosta netransparentno. Ovaj slučaj bitno je pridonio sazrijevanju svijesti o potrebi uvođenja novog kaznenog djela mobinga u kazneno zakonodavstvo - kazao je danas na konferenciji za novinare Karlo Surić, odvjetnik oštećene Julije Baljak.

- Presuda ne zadire u pravomoćnost presude iz čisto procesnih razloga, međutim svakako predstavlja moralnu satisfakciju za oštećenu nakon svega što je prošla - kazao je Surić najavivši kako će Julija Baljak ubrzo pokrenuti parnični postupak naknade štete protiv tvrtke Interspar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:20