ZAKLJUČAK NAKON OŠTRE RASPRAVE

'PITANJE KARAMARKA BILO JE NEVAŽNO. TO JE POLITIKANSTVO I CIRKUS' Premijer jučer u saboru nije povrijedio poslovnik

 CROPIX

ZAGREB - Predsjedatelj ima diskrecijsko pravo odlučiti o vremenu koje će dati članu Vladu da odgovori na zastupničko pitanje. Premijer može odgovoriti na način koji on smatra najprikladnijim. Poslovnik nije povrijeđen – takav je zaključak jutros donijela vladajuća većina u saborskom Odboru za Ustav koji je raspravaljao o tome je li šef Sabora Josip Leko povrijedio poslovnik kada je premijeru Zoranu Milanoviću dozvolio da odgovara četiri minute na pitanja koja su mu postavljali zastupnici. HDZ-ova Ana Lovrin podnijela je Odboru zahtjev da je Leko povrijedio poslovnik jer je na sva pitanja dozvolio Milanoviću da odgovara 4 minute, a pritom se pozvala na odgovor na pitanje koje mu je uputio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarku.

- Članak 184. Poslovnika propisuje kako odgovor člana Vlade na postavljeno pitanje u pravilu traje dvije minute, a zbog složenosti pitanja može trajati do 4 minute. Ovdje sam kao primjer priložila samo fonogram iz odgovora na pitanje gospodina Karamarka gdje je premijeru dozvoljeno da govori četiri minute, ali se uopće nije držao pitanja. No, imamo čitav niz drugih primjera kada je premijer tijekom aktualnog prijepodneva sam rekao „nemam više šta odgovarati“ pa onda počeo govoriti o stvarima o kojima ga nitko nije pitao. Tako je recimo odgovarajući Gordanu Jandrokoviću nakon dvije minute rekao: „neću više odgovarati, prijeći ću na nešto drugo“, pa je onda govorio o stilu kampanje HDZ-a za EU izbore – navela je Lovrin.

- Vladajući se naravno nisu s njom složili. Osim u jednome – da Karamarkovo pitanje zaista nije bilo toliko složeno kako bi se na njega trebalo odgovarati četiri minute.

- Kolegica Lovrin je u pravu. Pitanje Tomislava Karamarka bilo je toliko nevažno da na njega nije trebalo odgovarati ni dvije,a kamoli četiri minute. To je bilo politikantsko pitanje i cirkus – ocjenio je Nenad Stazić.

- Branili su SDP-ovci premijera podsjećajući HDZ-ovce kako su upravo oni puno gore stvari tolerirali Sanaderu.

- I dosada je bila praksa da premijer u Saboru odgovarajući na pitanja zastupnika koristi politički govor. Recimo bivši su premijeri kada ih se pitalo o zdravstvu odogovarali da ljudi moraju znati što se događalo na Bleiburgu, a kada ih se pitalo o cijeni struje govorili su o izborima – iznio je predsjednik Odbora Peđa Grbin koji smatra kako svaka politička opcija ima pravo izabrati kako će nastupati u Saboru.

- HDZ-ove primjedbe na ponašanje premijera u Saboru, posebno ne naljutilo SDP-ovca Marina Jurjevića.

- Danas razapinjete Milanovića zbog tisućitog dijela onog što ste kao stranka provodili sa Sanaderom. Ne može se zanemariti brzina kojom zaboravljate praksu koja vam je do jučer bila neupitna, kada se nisu brojile minute i niste se korektno ponašali. A danas svatko ima mikroskope i sitnozore kako bi našao ono što se golim okom ne vidi. Danas kad je u pitanju Milanović tražite dlaku u jajetu – poručio je Jurjević HDZ-u podsjećajući ih na uvrede koje je osobno pretrpio od Sanadera kada ga je u Saboru pitao gdje je nestalo 5 milijuna dolara iz Brodosplita.

- Rekao mi je što ja imam to pitati jer se zna tko je bila moja familija. A HDZ je tada bio zbor za pljeskanje, odobravanje je funkcioniralo punom parom. To su bili nekorektni, vandalski i primitivni izljevi političke strasti. Kasnije ste isti taj mehanizam okrenuli prema Sanaderu, svatko je htio uzeti kamen i pogoditi ga u čelo – sipao je Jurjević.

- Lovrin je SDP-ovcima uzvratila kako je „zgodna zamjena teza koju koriste“.

- Znam da morate braniti neobranjivo - poručila je.

- Vladimir Šeks je međutim priznao kako da je „u prošlosti bilo neprincipijelnih ponašanja pa i prema zastupniku Jurjeviću“.

- Sanader je Vama odgovarao neprimjereno i ja sam se zbog toga našao u sličnoj situaciji kao kolega Leko s Milanovićem. I ja sam tada propustio zaustaviti Sanadera, ali kada je idućem aktualcu tražio moju zaštitu nisam mu ju dao. Ostavio sam da ga roštiljate koliko hoćete – rekao je Šeks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 05:16