NAPAD NA JARUNU

Progovorili Indijci sa snimke koja je Hrvatsku digla na noge: ‘Oni žive blizu, bacali su kamenje na naš stan, imali smo plan...‘

Ovakvi napadi sve su češći pa je samo prošlog tjedna u Zagrebu zabilježeno njih šest. Jedan Indijac teško je ozlijeđen

Novinarka RTL-a u razgovoru s napadnutim Indijcima

 /Rtl Screenshot

Sve su češći incidenti i napadi građana na strane radnike u Hrvatskoj, a posljednji takav snimile su i kamere. Snimka kruži društvenim mrežama, a o incidentu koji se dogodio, za RTL su progovorili sami napadnuti strani radnici.

Radnici iz Indije, koji su sudjelovali na snimci koju policija analizira, a na kojoj Indijci love maloljetnike na zagrebačkom Jarunu, opravdavaju se stalnim napadima na njih, no čini se da su u ovom slučaju pokušali problem riješiti sami, izvještava RTL.

"Vrijeđali su nas, izgovarali ružne riječi. Pokušali smo pozvati policiju što je prije moguće, ali su pobjegli", kaže jedan Indijac.

Jednog su mladića ipak uspjeli uhvatiti.

"Nismo htjeli nikome nauditi, samo zadržati do dolaska policije. Oni žive u blizini. Bacali su kamenje na naš stan", rekao je napadnuti Indijac, a drugi napominje da napadače znaju od prije.

"Posljednjih 10 dana stvaraju probleme, a našeg prijatelja su napali", dodaje.

Uhićenog mladića ipak su pustili, a policija, koja je stigla za pola sata, sastavila je zapisnik.

Iz policije su za RTL rekli da su upoznati s događajem te da su kriminalističko istraživanje i utvrđivanje činjenica u tijeku.

Nakon ovog incidenta oglasili su se i iz dostavne službe za koju rade indijski državljani.

"Oštro osuđujemo svaki oblik nasilja i čvrsto stojimo uz naše vrijednosti koje promoviraju sigurnost i poštovanje za sve", poručila je dostavna služba.

Ovakvi napadi sve su češći pa je samo prošlog tjedna u Zagrebu zabilježeno njih šest. Jedan Indijac teško je ozlijeđen.

"Da budem iskren, nakon svih ovih incidenata, svi smo u šoku", odgovorio je jedan Indijac na pitanje osjećaju li se sigurno.

Nevladine udruge i sindikati upozoravaju da Hrvatska ne upravlja migracijama.

"Puno država poput njemačke imaju urede dobrodošlice, država se brine da su radnici koji dolaze upoznati s kulturnim obrascima, ali i da je domicilno stanovništvo prilagođeno", ističe Sunčica Brnardić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Još uvijek se čeka i donošenje migracijske strategije, iako već sada u Hrvatskoj živi i radi više od 100.000 stranih radnika, prenosi RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2024 14:09