DUGOROČNA PROGNOZA

Prvo će biti pakleno, a onda, kaže nam meteorolog DHMZ-a, stiže ogromna promjena: ‘Moguće su oluje, obilni pljuskovi, tuča...‘

Navodi kako prema trenutačno dostupnim prognostičkim izračunima krajem kolovoza i u prvom dijelu rujna nema signala za znatnije zahlađenje

Ilustrativna fotografija

 /Cropix/ Dhmz

Istra, Riječka i Dubrovačka regija na karti Državnog hidrometeorološki zavoda za današnji dan obojene su u crveno što označava da je vrijeme izuzetno opasno. Na tom području temperature će premašiti 36 stupnjeva Celzijevih zbog čega je izdano upozorenje za toplinski val. Opasno vrijeme, označeno narančastom bojom, zahvaća Kninsku i Splitsku regiju.

image

Upozorenja za subotu

/Dhmz

U Riječkoj regiji ove subote maksimalna temperatura premašit će 35 stupnjeva Celzijevih, a minimalna će biti iznad 23 Celzijeva stupnja. Istovremeno, Dubrovačka regija grijat će se na maksimalcu višem od 33 stupnja Celzijeva, dok će minimalna temperatura premašivati 26 Celzijevih stupnjeva.

Iz DHMZ-a i Ravnateljstva civilne zaštite uputili su apel građanima da poduzmu mjere zbog ekstremno visokih temperatura.

- Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama - navode na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Crveno upozorenje za Riječku, Dubrovačku i Splitsku regiju bit će na snazi sve do utorka, kad će se crvenima pridružiti i Karlovačka i Kninska regija.

image

Toplinski valovi

/Dhmz

Vrijeme nakon Velike Gospe

Nakon vedrog i vrućeg vikenda, isto vrijeme nastavit će se i u idućem tjednu uz mogućnost novih toplinskih valova. Temperature će se ponovno približavati 40-ici zbog čega su izdana crvena upozorenja u nekim regijama, a kiše nema na vidiku sve do blagdana Velike Gospe kad su mogući kratkotrajni pljuskovi na područjima Gorskog kotara, Like i dijelova Dalmacije.

image

Kiša za Veliku Gospu

/Dhmz

Prognostičar DHMZ-a Krunoslav Mikec za Jutarnji je otkrio kakvo nas vrijeme očekuje sve do kraja ljeta. Što se više približavamo sredini kolovoza, očekuje se nastavak vrućine uz većinom stabilne vremenske prilike i obilje sunca.

Mikec upozorava kako će biti povećana opasnost od vrućina koje mogu djelovati na zdravlje, odnosno od toplinskih valova posebice na Jadranu.

- U drugoj polovini sljedećeg tjedna, od blagdana Velike Gospe, postoje izgledi za dotok manje toplog i povremeno vlažnijeg zraka u naše krajeve pa bi vrućina trebala popustiti, barem u kopnenim područjima te moguće i na sjevernom Jadranu - smatra Mikec.

Zahlađenje uzrokovano hladnijim i vlažnim zrakom donosi sa sobom će donijeti i druge promjene vremena. Prognostičar DHMZ-a tako kaže da će u drugoj polovici mjeseca, otprilike u razdoblju između 15. i 25. kolovoza, u tim krajevima biti povećana vjerojatnost za nestabilnije vrijeme uz mjestimičnu kišu, pljuskove i grmljavinu.

image

Krunoslav Mikec

Damjan Tadic/Cropix

Dodaje kako toliko daleko u budućnost nije moguće prognozirati intenzitet pljuskova, ali s obzirom na veliku toplinu, odnosno sadržaj energije u atmosferi, nije isključena pojava povremeno ponekog lokalnog grmljavinskog nevremena uz olujan vjetar, obilnu kišu pa i tuču.

- Popuštanje vrućine na jugu zemlje nije toliko izgledno, ali toplinski val koji će trajati idućih dana u tom bi razdoblju i ondje mogao okončati ili barem oslabjeti - kazao je Mikec.

Navodi kako prema trenutačno dostupnim prognostičkim izračunima krajem kolovoza i u prvom dijelu rujna nema signala za znatnije zahlađenje što znači da bi se ljetna toplina mogla nastaviti i u tom razdoblju. Posebno se to odnosi na regiju Dalmacije, iako vjerojatnost za izraženu vrućinu i toplinske valove nije velika.

image

Krunoslav Mikec

Damjan Tadic/Cropix

Prognostičar podsjeća kako je prošlih godina u većem dijelu rujna došlo do produženja ljeta, odnosno iznadprosječnih temperatura, pa je lako moguće kako će slično biti i ove godine s obzirom na promjene u klimi koje doživljavamo.

Napominje kako dugoročne prognoze ipak ne mogu biti odveć detaljne te da je za preciznije predviđanje vremenskih prilika u toliko dalekoj budućnosti potrebno pričekati i pratiti svakodnevne prognoze u idućim tjednima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. kolovoz 2024 14:24