RODITELJI U PANICI

RIJETKA BOLEST POJAVILA SE OSIJEKU 'Kawasaki se inače najčešće javlja kod djece u Japanu'

 Foto: Arhiva

Povišena tjelesna temperatura duže od pet dana, sitni znati osip po tijelu, povećane limfne žlijezde, crvenilo na rukama i nogama...sve su to simptomi rijetke Kawasaki bolesti koja se prema pisanju Glasa Slavonije pojavila u jednom od osječkih vrtića.

Iako je roditelje uhvatila panika jer je riječ o dosta nepoznatoj zaraznoj bolesti, liječnici su ipak stali na loptu.

- Riječ je o imunološkoj bolesti i može ju dobiti onaj tko ima genetske predispozicije. Dolazi najprije do visoke temperature koja se danima ne spušta, oticanja i osipa po tijelu i do sistemskog vaskulitisa, odnosno upale u stjenkama krvnih žila - pojasnila je predstojnica Klinike za pedijatriju dr. Silvija Pušeljić za Glas Slavonije .

- Bolest pogađa djecu u dobi do pet godina, a dovodi do nepovoljnog imunološkog zbivanja i ne može se spriječiti dodala je dr. Pušeljić.

Liječnica obiteljske medicine dr. Sanda Pribić ispričala je Glasu Slavonije kako je poznato da od Kawasaki bolesti najčešće obolijevaju djeca u Japanu. POjašnjava i kako okidač za ovu bolest može biti infekcija koja se javlja krajem zime i početkom proljeća.

- Okolina ne mora brinuti, jer nije riječ o zaraznoj bolesti, nego se javlja u trenutku pada imuniteta. Češće obolijevaju dječaci i bolest nije nasljedna. Čak vrlo rijetko dva člana iste obitelji obolijevaju, no činjenica je da bolest zahtijeva bolničko liječenje - rekla je dr. Pribić napominjući kako je bolest nemoguće spriječiti.

Osim navedenih simptoma, još se pojavljuje crvenilo usana i jezika i crvenilo očiju, kao i proljev, povraćanje i bolovi u zglobovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:42