SUĐENJE MAMIĆIMA

Roditelji bivšeg Vatrenog na sudu: ‘Mario Mamić je doveo neke ljude s kojima sam potpisao ugovor, ne znam tko su oni...‘

Okrivljene se tereti da su od transfera Tina Jedvaja u Romu nepripadno uzeli 1,5 milijuna eura

Mario Mamić

 Vlado Kos/Cropix

Svjedočenjem supružnika Zdenka i Suzane Jedvaj, roditelja povremenog ‘‘Vatrenog‘‘ Tina Jedvaja te Božidara Šikića, direktora Lokomotive i člana Izvršnog odbora HNS-a na Županijskom sudu u Osijeku nastavljeno je suđenje Zdravku Mamiću i ostalim optuženima u aferi Dinamo II za nezakonito izvlačenje 19,1 milijuna eura uz Dinama. U slučaju Tina Jedvaja, USKOK sumnjiči Zdravka, Zorana i Marija Mamića te Sandra Stipančića za stjecanje nepripadne imovinske koristi od njegovog transfera iz Dinama u Romu. Zdenko Jedvaj kazao je kako je on osobno sa Zdravkom Mamićem dogovarao uvjete prvog Tinovog profesionalnog ugovora s Dinamom.

Podjela transfernog obeštećenja

- Tin je bio maloljetan, pa sam manje-više ja donosio odluke, bio sam nogometaš, ali opet ne možeš biti siguran što će biti najbolje za dijete. Zove te 50 ljudi, menadžera, svaki ima neku svoju ideju, svoju priču... Najviše sam razgovarao sa Zdravkom Mamićem s kojim sam se poznavao 30 godina, a bio je uključen i Zoran Mamić – rekao je Jedvaj, dodavši kako je tim sastancima nazočila i njegova supruga Suzana, ali je pregovore s Mamićima vodio on.

image

Zdravko Mamić

Ante Cizmic/Cropix/Cropix

- Pregovori su bili korektni, a dogovorili smo primanja od nekih 3-4 tisuće eura mjesečno plus neke bonuse i to je sve bilo ispoštovano. Ugovor s Dinamom smo potpisali supruga i ja. S obzirom da je mjesečna plaća bila nešto niža od uobičajene, tražio sam da se ugovori i podjela transfernog obeštećenja u omjeru 50-50, na što su oni pristali. Zdravko i Zoran tada su mi na moju molbu rekli da će naći nekoga tko će ubuduće zastupati Tina, pa sam se sastao s Marijem Mamićem, a on nas je upoznao s određenim ljudima s kojima smo na kraju i potpisali ugovor o zastupanju, ali ne sjećam se tko su bili ti ljudi niti kako se zvala njihova tvrtka. Tin je iz Dinama otišao u Romu nakon šest mjeseci – ispričao je Jedvaj. O transferu ga je prvi obavijestio Zdravko Mamić, koji mu je prezentirao i uvjete.

image

Tin Jedvaj

Mike Kireev/Nurphoto Via Afp

- On mi je o tome načelno govorio i ja sam s time bio jako zadovoljan, a sve detalje sam saznao kada smo došli u Rim na potpisivanje ugovora. S nama je u Rimu bio i Zoran Mamić kao sportski direktor Dinama, u jednom trenutku navratio je i Mario Mamić, a ne znam je li bio još netko od menadžera koji su zastupali Tina. Ja ih tamo nisam vidio – kazao je Jedvaj, koji je prije sinova prelaska u Romu prodao prava od podjele transfernog obeštećenja jednoj tvrtki.

- Htio sam osigurati dijete s obzirom na to da sam znao kako tržište funkcionira, a i trebao mi je novac, pa sam pričao o tome sa Zdravkom i Marijom, to je bila moja ideja, a oni su je prihvatili. U tome je posredovao Mario Mamić, potpisali smo ugovor u prostorijama njegove agencije, ali ne mogu reći s kime sam konkretno to dogovorio, odnosno je li to bio Zdravko ili Mario. Radilo se o ukupno 200.000 eura, koje sam dobio u dvije rate, u gotovini, a preuzeo sam ga u prostorijama Marijeve agencije. Ne sjećam se jesam li potpisao potvrdu o preuzimanju novca – rekao je Jedvaj, kazavši i da ne zna je li Tina nakon toga i dalje zastupala tvrtka s kojom su potpisali ugovor dok je bio u Dinamu.

Dokazi pronađeni u računalu Vlatke Peras

Podjela transfernog obeštećenja bila je definirana aneksom ugovora, koji je potpisan dan nakon potpisa samoga ugovora. Istragom je, pak, utvrđeno kako su Jedvaji ta prava prodali tvrtki Barnes & Bell Limited, za koju se navodi da su joj stvarni voditelji poslovanja bili okrivljeni Mario Mamić i Sandro Stipančić. Tvrtka Barnes & Bell Limited potom je s Dinamom, kojeg je u tom poslu zastupao Zdravko Mamić, potpisala ugovor o podjeli Jedvajevog transfernog obeštećenja u omjeru 50-50. No, USKOK je pretragom računala kojeg je koristila Vlatka Peras, tada tajnica Zdravka Mamića, pronašao datoteke s primjerima ugovora koji su identični ugovoru kojeg je prvo obitelj Jedvaj potpisala s Dinamom o podjeli transfera, odnosno onom kojeg su potpisali Dinamo i Barnes & Bell, a na kojima je ‘‘radio korisnik ‘‘Mario‘‘‘‘. U optužnici, temeljem pronađenih dokaza, stoji da je te ugovore načinio Mario Mamić. S obzirom da je Jedvajev transfer u Romu iznosio 5 milijuna eura, taj su iznos dijelili Dinamo i Barnes & Bell, a do početka USKOK-ove istrage Dinamo je ovoj tvrtki, po nalogu Zdravka Mamića, u tri rate isplatio 1,5 milijuna eura, što se navodi kao nepripadna imovinska korist Mariju Mamiću i Stipančiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 14:16