LISTA NEPOŽELJNIH

Sedam dama koje su drmale hrvatskom politikom, a sada ih se žele riješiti. Zašto?

ZAGREB - Bile su ministrice, potpredsjednice vlada, državne revizorice, kandidatkinje za šefa države... Sedam žena bez čijih je imena politički život godinama bio nezamisliv.

Kada je 90-ih bila savjetnica prvog predsjednika Franje Tuđmana za politička pitanja, malo je tko pomislio da će se petnaestak godina poslije za Vesnu Škare Ožbolt jedva čuti. Bila je hit političarka tijekom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, ali nakon raskola s HDZ-om pala je na margine. Ili, primjerice, Bianca Matković, najbliža “suradnica iz sjene” Ive Sanadera. Nekoliko je puta na naslovnicama novina proglašena najmoćnijom ženom Hrvatske.

Ni Dubravka Šuica nije prošla bolje. Nakon godina kojima je vladala Dubrovnikom na kraju je ostala zapamćena samo po suzama zbog gubitka gradonačelničke fotelje.

Prvu i jedinu ženu na čelu Ministarstva obrane tijekom Vlade Ivice Račana, Željku Antunović, danas je odbacio vrh njezina SDP-a, a bivša šefica HSLS-a Đurđa Adlešič nakon mnogo predomišljanja ipak je napustila stranku.

Cijeli niz žena koje su obnašale najutjecajnije funkcije u državi danas je završio na marginama političkog života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:55