ON ĆE NAS UVESTI U EUROPSKU UNIJU?!

Šeks nadzire HDZ-ovce u Hrvatskoj, zastupnici i Pusić lobiraju po Europi

Podijeljeni su zadaci u HDZ-u i oporbi uoči finiširanja pregovora
 Nenad Dugi/CROPIX

ZAGREB - Premda je Vlada to koja mora voditi diplomatsku ofenzivu za završetak pregovora, kako bi se sve pojačalo posebnu zadaću dobio je i potpredsjednik Vlade i HDZ-a Vladimir Šeks, a u lobiranje će se aktivno uključiti i grupa saborskih zastupnika prevođena predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesnom Pusić.

Šeksova uloga

Iako Šeks u posljednje vrijeme nije “u milosti” predsjednice HDZ-a i Vlade, Jadranka Kosor ipak mu je povjerila važnu ulogu u završetku pregovora. Šeks, doduše, neće, kao što se spominje, biti koordinator za zatvaranje ključnog Poglavlja 23., već će njegova zadaća biti natjerati HDZ-ovce po ministarstvima da što prije ispune mjerila za zatvaranje tog Poglavlja.

Odluka o Šeksovom uključivanju u nadziranje posla oko ispunjavanja mjerila donesena je na sastanku vladajuće koalicije u ponedjeljak, na kojem je podržana i inicijativa Nacionalnog odbora da angažira nekoliko zastupnika “lobista” koji će obići države članice.

- Nije Šeks nikakav koordinator završetka pregovora već je dobio zadatak da “stisne” HDZ-ovce po nadležnim ministarstvima da se požure - objašnjava naš izvor.

Time Šeks dobija ulogu sličnu onoj kakvu je svojevremeno tadašnji premijer Ivo Sanader dodjelio Bianci Matković.

Podsjetimo, Matković je četiri mjeseca prije nego je dao ostavku Sanader postavio za koordinatoricu svih Vladinih aktivnosti vezanih uz pregovore. Šeks sada nešto slično mora raditi, ali samo za zatvaranje poglavlja Pravosuđa.

Puno aktivnije u ostvarenje cilja uključit će se i Nacionalni odbor za praćenje pregovora. Predsjednica odbora Vesna Pusić odredit će grupu od nekoliko zastupnika, koji će u idućih par mjeseci lobirati po državama Unije za što brži kraj pregovora.

Zajednička platforma

Premda još formalno nije određeno koji će to zastupnici biti, Pusić smatra kako su za tu zadaću uz nju kvalificirani i SDP-ovac Neven Mimica, HDZ-ovka Marija Pejčinović Burić, te SDSS-ovac Milorad Pupovac.

- Može nas biti i nešto više, ali mislim da ti zastupnici trebaju u tome sudjelovati jer su upućeni u pregovore i govore strane jezike - kaže Pusić. Svi će oni sjesti i dogovoriti se o zajedničkoj platformi koji će zastupati među europskim parlamentarcima, ali i odrediti tko će ići u koju državu. Plan je naime, da svaki od zastupnika dogovori sastanak s kolegama iz država EU i jasno im objasni kako svi u Hrvatskoj stoje iza toga da se pregovori završe u lipnju.

• VESNA PUSIĆ (HNS)

- sveučilišna profesorica, predsjednica Nacionalnog odbora, članica saborskog odbora za europske intregracije i izaslanstva u zajedničkom parlamentranom odboru RH-EU

- govori engleski jezik

• NEVEN MIMICA (SDP)

- magistar ekonomskih znanosti, nekašnji ministar europskih integracija, potpredsjednik Sabora, predsjednik Odbora za europske integracije, član Nacionalnog odbora

- govori engleski i njemački, služi se francuskim

• MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ (HDZ)

- magistrica znanosti, bivša državna tajnica MVP-a, članica Nacionalnog odbora, saborskog Odbora za vanjsku politiku, odbora za europske intregracije, izaslanstva u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, izaslanstva pri NATO-u

- govori engleski, francuski, španjolski, pasivno francuski

• MILORAD PUPOVAC (SDSS)

- sveučilični profesor, član Nacionalnog odbora, izaslanstva u zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU, izaslanstva u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, saborskog Odbora za vanjsku politiku

- govori engleski i ruski

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:47