ISTRAGA

Siniša Grgić: Markota je uništio Otok znanja, a sad blati Lauca i mene

Grgić tvrdi kako napad na njega nije slučajan te da je povod njegov angažman u Vijeću HRT-a

ZAGREB - Nisam ni pod kakvom istragom, niti to mogu biti jer u ustanovi Otok znanja nikada nisam bio odgovorna osoba, za razliku od mojeg bivšeg partnera Željka Markote, koji je bio ravnatelj ustanove i protiv kojeg je Ustanova podnijela kaznenu prijavu zbog nanošenja štete. To je i izravni motiv svih njegovih objeda na račun ostalih osnivača - kaže Siniša Grgić, dopredsjednik Vijeća HRT-a.

Markotine prijave

Grgića i Davora Lauca koji su s Markotom bili osnivači ustanove Otok znanja ovih je dana ponovno prozvao bivši partner Željko Markota optuživši ih da su htjeli zaraditi na preprodaji nekretnina na Koločepu. No, Grgić tvrdi kako napad nije slučajan te da se ne može oteti dojmu da je povod za napad njegov javni angažman u Vijeću HRT-a.

- Državno odvjetništvo, vjerojatno po brojnim prijavama našeg bivšeg partnera, još je prije dvije godine obavilo izvidne radnje oko Otoka znanja i nije se nikada više očitovalo.

Blokiranje odluka

Bili su angažirani i MUP iz Dubrovnika i Splita, Porezna uprava i revizorska tvrtka po nalogu HFP-a. Porezna uprava je nakon pregledane dokumentacije na šest stranica opisala zakonito i uredno poslovanje Hotela Koločep d.d. - Nitko od svih nabrojanih institucija nije ukazao ni na jedan prekršaj, a kamoli na neko kazneno djelo - kaže Grgić, dodajući kako su Lauc i on većinske udjele u svoja dva poduzeća prodali 2008. hrvatskom državljaninu, a ne “strancu”, Arthuru Hughesu.

- Time smo izgubili i većinski utjecaj na poslovanje ustanove, kao i Hotela Koločep, a to ne bismo učinili da nas Markota nije potpuno blokirao u donošenju odluka, koristeći svoje ‘manjinsko pravo’ veta na sve odluke - kaže Grgić.

Za optužbe da je cilj projekta bila samo preprodaja nekretnina na Koločepu, Grgić kaže:

- Što smo to mi prodali? Pristali smo na Markotin prijedlog da vratimo Hotele Koločep u vlasništvo RH nakon što smo već bili uložili 20 milijuna kuna povrh kupoprodajne cijene za dionice. No, ni Polančec ni Duvnjak nikada nisu željeli primiti novog većinskog vlasnika Arthura Hughesa na razgovor, a primali su Markotu. Na pitanje je li mu tijekom sastanka u Vladi Damir Polančec prijetio Mladenom Bajićem, Grgić kaže: “Istina je, no u Markotinu ‘prisjećanju’ toga razgovora zaboravio je kraj razgovora u kojem je Polančec nama rekao da je najbolje ‘da to kupi netko naš’, a ja sam ga kao iz topa pitao: ‘Vaš ili naš, ne razumijem?’”

Kupac po mjeri

- Ni danas nisam uspio shvatiti tko bi to bio najbolji kupac po mjeri Polančeca - rekao je Grgić.

‘Sanader me nije trebao štititi jer nisam kriv ni za što’

Sve su transakcije vezane uz kredite koji su uzeti od Arthura Hughesa uredno provedene kroz računovodstvo Hotela Koločep i Otoka znanja, kaže Grgić. Plaćen je honorar prof. dr. Cristu Inmanu sa Sveučilišta Cornell, koji je boravio na otoku godinu dana uz suglasnost Markote i uz naknadu od oko 35.000 kuna bruto. To je jedino što je plaćeno na “američki” račun, kako navodi Markota. Grgić je demantirao i da je imao zaštitu Ive Sanadera: “Nije me trebao štititi ni od čega jer ni za što nisam kriv. Riječ je o podmetanju jer je Sanader valjda znao što radi Polančec.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:41