ALARMANTNI PODACI

Svaka peta kazna za nepropisno parkiranje lani je izrečena zbog parkiranja na mjesto za invalide

Policija je zbog ovog prekršaja prošle godine kaznila čak 11.407 vozača, a u prvih šest mjeseci ove godine njih 5405. Kazna iznosi 90 eura

Pauk ima pravo ukloniti automobil nepropisno parkiran na mjestu za osobe s invaliditetom

 Damir Krajac/Cropix

Svaka peta kazna koju je policija lani izrekla zbog nepropisnog parkiranja odnosila se na kažnjavanje vozača koji su parkirali na mjestu namijenjenom osobama s invaliditetom iako nisu imali propisanu parkirališnu kartu, nisu osobe s invaliditetom niti su vozile osobu s invaliditetom.

Pokazuju to podaci koje nam je dostavilo Ministarstvo unutarnjih poslova: tijekom 2023. godine policija je diljem zemlje kaznila ukupno 55.584 vozača zbog nepropisnog parkiranja, a njih 11.407 bilo je parkirano na posebnim mjestima namijenjenima osobama s invaliditetom. U prvih šest mjeseci ove godine broj vozača kažnjenih zbog parkiranja na mjestima za invalide neznatno je manji nego u istom periodu 2023. - policija je utvrdila 5405 takvih prekršaja.

Kazna je preniska

Kazna za neovlašteno parkiranje na mjestima za osobe s invaliditetom iznosi 90 eura i, smatraju predstavnici osoba s invaliditetom, trebala bi biti viša. Ta je kazna trostruko viša od kazne za sve ostale prekršaje nepropisnog parkiranja (na zebri, na pruzi, u tunelu, na nogostupu itd.), za koje se plaća 30 eura.

Zakonodavac je tako odlučio s obzirom na to da je šteta koju vozač prouzroči uzimajući osobi s invaliditetom parkirno mjesto bitno veća od ostalih inačica nepropisnog parkiranja: osoba s invaliditetom ne može izaći iz automobila na redovnom parkirališnom mjestu, ne može prevaliti udaljenost do odredišta, ne može na alternativni način doći do posla, fakulteta ili liječnika kao što pješak bez invaliditeta može zaobići automobil na zebri ili nogostupu.

image

Pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić

Josip Bandic/Cropix

Na problem učestalog parkiranja vozača bez invaliditeta na mjesta označena i namijenjena isključivo osobama s invaliditetom ovih je dana upozorio pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić. Poslao je preporuku svim policijskim postajama te svim gradonačelnicima da se drže zakonske obaveze o osiguravanju najmanje pet posto ukupnog broja parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom te da što je moguće revnije i redovitije kažnjavaju vozače koji nemaju pravo parkirati na ta mjesta.

"Posudili" parkirališnu kartu

- Parkirališno mjesto koje je uređeno i obilježeno za vozila osoba s invaliditetom nije povlastica besplatnog parkiranja, nego mjera kojom se omogućava da se osoba s invaliditetom uključi u svakodnevni život - poručio je Jurišić.

Također je upozorio kako sve češće dobiva pritužbe o zloupotrebama Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom. Najčešće je riječ o slučajevima kad članovi obitelji koriste povlasticu i kad ne voze osobu s invaliditetom te o korištenju tuđe parkirališne iskaznice.

U studenome prošle godine na snagu je stupio Zakon o povlasticama u prometu, za koji su se predstavnici osoba s invaliditetom dugo zalagali, a koji je propisao razmjerno visoke kazne, od 300 do 1000 eura, za osobe koje svoju Europsku parkirališnu kartu ustupe drugoj osobi i osobe koje ih neovlašteno koriste.

MUP je počeo izricati kazne na temelju ovih odredbi iako je za sada riječ o manjem broju slučajeva: u prosincu prošle godine, kako su nam odgovorili, utvrdili su dva takva prekršaja, a u prvoj polovici ove godine njih šest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 16:45