KONTAMINACIJA

U slavini dječjeg vrtića u Zagrebu pronađena bakterija, stigla naredba inspektorice: ‘Odmah zatvorite ventile‘

Zamijenjena je slavina na kojoj je uzorak bio kontaminiran, a preventivna dezinfekcija svih ostalih je u tijeku

Cisterna ispred vrtića na Jarunu

 Lucija Ocko/CROPIX

Prema dojavi građana, u zagrebačkom dječjem vrtiću prilikom redovne kontrole kvalitete vode pronađena je bakterija. Vrtić je po nalogu sanitarne inspektorice zatvorio ventile na slivnicima nakon što je u jednoj od njih, potvrđuju iz Grada, utvrđeno da je uzorak vode kontaminiran koliformnim bakterijama.

Bakterija je otkrivena prilikom redovitog uzorkovanja kvalitete vode u gradskim vrtićima.

image

U dječjem vrtiću na Jarunu zagađena je voda

Lucija Ocko/CROPIX
image

Cisterna ispred vrtića na Jarunu

Lucija Ocko/CROPIX

- Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar provodi redovito uzorkovanje kvalitete vode u gradskim vrtićima. U sklopu redovite kontrole u Dječjem vrtiću Jarun, na jednoj slavini za pranje posuđa u objektu vrtića u Puštekovoj ulici utvrđeno je da je uzorak vode kontaminiran koliformnim bakterijama. Na ostalim slavinama nije uočena bakterija - izvijestili su iz Grada.

Vrtić je odmah postupio po savjetima sanitarne inspektorice. Kuhanje i pranje posuđa premješteno je u drugi objekt vrtića, zatvoreni su ventili na slivnicima, a voda se koristi isključivo za ispiranje toaleta.

Za vrtić je naručena cisterna vode za piće koja je dostupna od četvrtka od pet sati.

- Zamijenjena je slavina na kojoj je uzorak bio kontaminiran, a preventivna dezinfekcija svih ostalih je u tijeku. Naručeno je novo uzorkovanje vode, kako na svim slavinama u vrtiću, tako i na hidrantu iz kojeg voda dolazi prema vrtiću - navode u Gradu.

image

Cisterna ispred vrtića na Jarunu

Lucija Ocko/CROPIX

Državni inspektorat je potvrdio da je vrtić postupio sukladno propisima, a iz Poglavarstva poručuju kako se "odgojno-obrazovni rad odvija bez poteškoća, bez primjedbi roditelja i odgojitelja".

Sigurnost djece i zaposlenika potvrdila nam je i ravnateljica dječjeg vrtića, Snježana Vusić-Kodvanj.

Iz Grada dodaju da je Vodoopskrba i odvodnja provela kontrolu kvalitete vode na najbližem dostupnom hidrantu te je utvrđeno da je kvaliteta vode prema svim ispitanim parametrima sukladna uvjetima propisanim Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitorinzima vode namijenjene za ljudsku potrošnju.

Dakle, voda izvan objekta je u potpunosti zdravstveno ispravna, a u objektu je je onečišćenje lokalizirano na jednu slavinu.

Time, zaključuju u Gradu, ova situacija nema učinka na javnu vodoopskrbu.

image

Cisterna ispred vrtića na Jarunu

Lucija Ocko/CROPIX

Što su zapravo koliformne bakterije?

Koliformne bakterije skupina su bakterija koje se normalno nalaze u obilnim količinama u crijevnim traktovima čovjeka i drugih toplokrvnih životinja i upotrebljavaju se kao pokazatelji (mjere se kao broj jedinki pronađenih po mililitru vode) pri ispitivanju sanitarne kakvoće vode.

U vodi za ljudsku potrošnju ne smiju biti prisutni: ukupni koliformi, Escherichia coli, enterokoki i Pseudomonas aeruginosa. Ako su prisutni ukupni koliformi, posebno u velikom broju, ukazuju na prisutnost bakterija iz okoliša koje bi mogle biti štetne za ljudsko zdravlje. Ako se u vodi nađu Escherichia coli i enterokoki, znači da je voda zagađena fekalijama (bilo ljudskim ili životinjskim) te bi u vodi mogli biti prisutni uzročnici bolesti (patogene bakterije, virusi ili paraziti).

Stručnjaci koji se bave analizom vode kažu nam kako bakterije ne bi smjelo biti, ali ako nema Escherichije coli i crijevnih enterokoka, ne mora značiti da je opasno, u suprotnom ukazuje na fekalnu kontaminaciju.

E. coli i enterokoki ukazuju i na fekalnu kontaminaciju. (I. Krnić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 14:09