ZMAJ OD ISTRE

VELIKI KRITIČAR CJELOVITE KURIKULARNE REFORME VRAĆA SE U MINISTARSTVO OBRAZOVANJA? 'Da, prihvatio bih tu dužnost'

 Srecko Niketic / CROPIX

Veliki meštar Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja”, Zmaj od Istre, spreman je na povratak: HDZ-ovac Nevio Šetić potvrdio je Jutarnjem listu glasine o mogućem povratku u službu Ministarstva obrazovanja, ponovo u funkciji državnoga tajnika koju je obnašao u vrijeme Dragana Primorca.

- Da, prihvatio bih tu dužnost ako bi mi bila ponuđena - izjavio je Šetić, koji je u Ministarstvu bio od 2004. do 2008. i dvije je godine imao priliku surađivati sa sadašnjim ministrom obrazovanja Pavom Barišićem, tada Primorčevim pomoćnikom razriješenim dužnosti 2006.

Šetić je jedan od članova Savjetodavnog vijeća HDZ-a. Član je HDZ-a od ranih devedesetih, a od 1993. do 1998. bio je pomoćnik savjetnika (Ivić Pašalić) za unutarnju politiku u Uredu predsjednika Franje Tuđmana. Državni dužnosnik bio je blizu 20 godina na više funkcija, uključujući onu saborskoga zastupnika u četiri saziva Sabora. S akademikom Vladimirom Paarom uredio je knjigu “Hrvatsko školstvo u funkciji razvoja gospodarstva i društva - doprinos kurikulnim promjenama”.

S Paarom dijeli kritičnost prema predloženoj cjelovitoj kurikularnoj reformi. Dođe li do njegova izbora za državnoga tajnika za osnovno školstvo, predloženom konceptu reforme slijede izmjene. Naime, akademik Paar je prikupljao prigovore na predloženu reformu. Šetić je u svojoj napisao kako “prijedlog reforme u ponuđenoj formi nije spreman za primjenu u praksi” te preporučio “nastaviti ga razvijati prije svega u skladu s hrvatskom i srednjoeuropskom školskom tradicijom”. Kurikularu reformu nazvao je “eksperimentom bez sigurnih i provjerljivih rezultata”. Po njemu, “jedini pravi kurikul u praksi je Hrvatski nacionalni obrazovni standard (HNOS) iz 2004”. J M. Lilek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 09:09