TAJNI SASTANAK

Vladina strategija: Zaustaviti blokade na cestama

 Andrej Švoger/Cropix

ZAGREB - Policija neće dozvoliti blokadu granica ili prilaza Zagrebu, zaključeno je na današnjoj sjednici Vlade povodom seljačkih prosvjeda.

Izvori Jutarnjeg bliski Vladi navode da je MUP dobio nalog da intervenira kod svakog pokušaja blokade granica ili metropole, za što će biti mobilizirane dodatne snage interventne policije. MUP još uvijek ne želi otkriti o kojem je broju interventnih policajaca u pričuvi riječ, no, Jutarnjem je neslužbeno preneseno da njihova mobilizacija ovisi o broju prosvjednika.

Kako se u javnosti spekulira o 3000 prosvjednika, za pretpostaviti je da će broj policajaca biti nešto veći, čemu treba pridodati i jednak broj pripadnik interventne policije. U MUP-u se nadaju da neće doći do većih izgreda, i potrebe za odlučnijim intervencijama. Od ministra Karamarka predsjednik Ivo Josipović zatražio je danas izvještaj o sukobima sa seljacima.

Sukob Vlade i Josipovića

Uži sastav Vlade danas ujutro donio je i drugu odluku: neće popustiti zahjevima seljaka jer u državnoj blagajni novca jednostavno - nema.

- Sve više od onoga što smo već ponudili seljacima državu bi odvelo u bankrot - poručio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Na izvanrednom sastanku u Vladi uz premijerku i Čobankovića bili su ministar financija Ivan Šuker, ministar Karamarko, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i potpredsjednik HDZ-a Ivan Jarnjak. Na sastanku nije bilo drugog Vladina potpredsjednika Božidara Pankretića, člana HSS-a.

- Sad ćete i od toga raditi problem, no istina je, Pankretić nije bio na sastanku - odgovorio nam je Čobanković, dodavši kako je premijerka u kontaktu sa šefom HSS-a Josipom Friščićem koji joj je pružio potporu.

Potpora seljacima stigla je, međutim, od predsjednika Josipovića koji se u subotu navečer sastao s predstavnicima seljačkih udruga predvođenim njegovim nesuđenim savjetnikom za poljoprivredu Matom Mlinarićem.

- Čudi nas da se nakon tog sastanka pojavila dezinformacija da će se premijerka sastati sa seljacima. Sada se ide dotle da se premijerku optužuje da nije došla na pregovore, a tako nešto nitko iz Vlade nikada nije obećao - požalio se Čobanković.

U Uredu predsjednika poručili su kako su pregovori sa seljacima primarno posao Vlade, a Josipović ih je primio kako bi se informirao o situaciji na terenu.

- Predsjednik je isto tako prije nekoliko dana razgovarao s radnicima splitske Željezare. Ne vidimo zašto ne bi primio i jedne i druge. Mato Mlinarić na sastanku je sudjelovao kao predstavnik svoje udruge i to nije presudno za ova slučaj nego je pitanje kako će preživjeti poljoprivrednici - poručili su iz Ureda predsjednika.

‘Prosvjednika ima malo’

Osim s Uredom predsjednika ministar Čobanković “borio” se danas i s brojkama prosvjednika. Resorni ministar, naime, tvrdi kako nema govora o 2.000 seljaka u prosvjedu već ih je na ulicama 615 s 1.300 traktora. Nakon neuspješnih pregovora protkelih dana sam ministar u subotu je navečer doživio vrlo neugodan doček predstavnika seljaka koji su ga iz ispratili riječima “lopove”.

Bez obzira na sve poruke Vlade seljaci najavljuju nastavak prosvjeda i blokadu cijele zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 03:12