HDZ NAPADA

HDZ napada: Nije prošlo ni 20 dana, a Predsjednik već ‘radi protiv Vlade’

Dolazak pobunjenih seljaka na Pantovčak HDZ naprosto nije mogao prešutjeti
 Goran Šebelić/CROPIX

ZAGREB - Očekujem da će suradnja s Ivom Josipovićem biti dobra, iskrena i otvorena kako bismo gradili mostove između Pantovčaka i Markova trga - tako je na početku mandata Ive Josipovića govorila premijerka Jadranka Kosor.

Pljušte kritike

Otad nije prošlo ni 20 dana, a umjesto “gradnje mostova” stižu optužbe da Josipović radi protiv Vlade. Od 19. veljače i početka Josipovićeva mandata između Vlade odnosno dužnosnika HDZ-a i Ureda predsjednika gotovo svakodnevno pljušte kritike. Najnoviji sukob, potaknut Josipovićevim sastankom s predstavnicima seljaka prosvjednika, rezultirao je i najoštrijom retorikom dosad: predsjednika države je potpredsjednik HDZ-a, Andrija Hebrang, optužio da radi protiv Vlade i skuplja političke bodove povlađujući seljacima, a Josipović je ustvrdio da ministar poljoprivrede Petar Čobanković laže.

Sastanak

Josipović je reagirao na Čobankovićeve izjave kako je Ured predsjednika poslao vijest o tome da će premijerka doći u Slavoniju na pregovore s udrugama seljaka.

- Predsjednik Josipović je u konzultacijama s premijerkom jedino tražio mogućnost da se nastave pregovori s udrugama seljaka, što je ona i prihvatila. Ministar Čobanković takvim obmanjivanjem javnosti želi prebaciti odgovornost, za dotad neuspjele pregovore i nemire, sa sebe na Ured predsjednika - priopćeno je u nedjelju navečer iz Ureda predsjednika. Na Čobankovićeve primjedbe kako je Josipović i njega trebao pozvati na sastanak sa seljačkim udrugama, iz Ureda predsjednika odgovorili su, pak, kako bi se “ministar trebao baviti suštinom zaista ozbiljnog problema”.

Josipovićeve izjave da Vlada treba ispuniti ono što je obećala seljacima te odluka da, usred pregovora Vlade sa seljacima i blokade prometnica, primi prosvjednike na Pantovčaku izazvali su golemo negodovanje u redovima vladajuće stranke. Najoštriji je bio Andrija Hebrang koji Josipovića ne štedi od početka mandata.

Predstavnik ljevice

- Katastrofa je to što Josipović čini. Ni Mesić nije intervenirao kada su pojedine društvene skupine izašle na ulicu zbog zahtjeva prema Vladi. Josipović govori da pravedna država ispunjava obećanja. Svi smo mi za pravdu, ali zar je ozbiljenje pravde ako država bankrotira.

Za to što traže seljaci jednostavno nema novca. Lako je Josipoviću povlađivati seljacima i ubirati jeftine bodove kad gospodarske i socijalne probleme ne mora rješavati on, nego Vlada - poručio je Hebrang.

Teško je očekivati da će Kosor i Josipović, koliko god tvrdili da sukoba između Vlade i Ureda predsjednika nema, surađivati poput Kosor i Mesića. Jer, Josipović je bio kandidat SDP-a i javnost ga doživljava kao predstavnika ljevice, što dobro znaju i u HDZ-u.





Počelo čim je došao na Pantovčak

19. 2. Josipović predstavio savjetnički tim i Ekonomsko vijeće,premijerka mu poručuje da neće dopustiti paralelnu Vladu

21. 2. Hebrang prozvao Josipovića jer na inauguraciji nije bilo hrvatske zastave - Josipović mu je uzvratio kako je možda zaspao pa ih nije vidio

22. 2. Darko Milinović zamjerio Josipoviću jer je u svoj tim pozvao ljude koji su i direktni pregovarači s Vladom

22. 2. Hebrang poručio šefu države: Zaspao sam na inauguraciji jer je govor bio dosadan

22. 2. - Josipović odgovorio Kosor: Ne stvaram paralelnu Vladu, moji su savjetnici stručniji od ministara

25. 2. - Josipović primio vojni vrh, a ministar Vukelić javno ga kritizira jer nije pozvao i njega

25. 2. - HDZ zatražio da saborski odbor istraži je li se Ured predsjednika u kampanji svrstao samo na Josipovićevu stranu kada su se bavili navodnim paraobavještajnim uratkom

27. 2. Josipović ne ide na otvorenje Muzeja neandertalaca u Krapini, gdje je i premijerka, ali nakon dva dana odlazi u Bjelovar s potpredsjednicom Vlade Đurđom Adlešič

5. 3. - Josipović iz Bruxellesa poručujuje da Vlada mora ispuniti ono što je obećala seljacima, a poslije prima predstavnike seljaka

6. 3. - ministar Čobanković tvrdi da je Josipović obmanuo prosvjednike kada im je rekao da će na pregovore doći premijerka, a ljuti se i jer njega nije pozvao na sastanak

7. 3. - Josipović tvrdi da Čobanković ne govori istinu

8. 3. - Hebrang optužuje Josipovića da radi protiv Vlade i skuplja jeftine političke bodove





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 13:31