STIŽE OLUJA

VRIJEME ĆE BITI IZUZETNO OPASNO! Izdana crvena uzbuna za gotovo cijelu Hrvatsku zbog udara vjetra

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika Meteoalarm je izdao upozorenja za gotovo cijelu Hrvatsku
 Meteoalarm

ZAGREB - Nakon što je u utorak dijelove Dalmacije zahvatilo oluno nevrijeme, ponegdje praćeno tučom, a u višim predjelima i snijegom, vrijeme se ni sljedećih dana u Hrvatskoj neće smiriti.

Dapače, meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju da će se u noći sa srijede na četvrtak jače naoblačenje proširiti s istočne na cijelu Hrvatsku. Pritom se povremeno očekuje kiša, glavnina poslijepodne i u noći na petak, a obilnija u Slavoniji, Lici i ponegdje u sjeverozapadnim krajevima.

Bit će vrlo vjetrovito i svježe. Puhat će većinom umjeren i jak, na udare pogotovo u sjevernim krajevima i gorju, olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Na sjevernome Jadranu većinom umjeren i jak sjeverac i bura, podno Velebita mjestimice s olujnim udarima, a u Dalmaciji jak i olujan sjeverozapadnjak.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika Meteoalarm je izdao upozorenja za gotovo cijelu Hrvatsku. Za sjeverozapadni i istočni dio države objavljen je crveni, najviši stupanj uzbune. Na širem zagrebačkom području vjetar bi mogao puhati brzinom do 75 kilometara na sat, dok se za Slavoniju i Baranju upozorenje, uz vjetar, odnosi i na obilniju kišu koje bi moglo pasti i do 40 litara po četvornom metru.

Foto: Meteoalarm

Prema Meteoalarmu, crveno upozorenje znači da je vrijeme izuzetno opasno. 'Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere', navodi Meteoalarm.

Za Liku, Gorski kotar, Istru, i ostatak priobalja objavljena je žuta uzbuna. Bura bi na sjevernom Jadranu mogla puhati brzinom do 100 kilometara na sat.

Temperatura će se uglavnom kretati između 7 i 12, na Jadranu od 12 do 18°C.

U petak pretežno oblačno povremeno s kišom, obilnijom ponegdje u Lici i Posavini. U noći i prijepodne vjetrovito, zatim slabljenje vjetra.

U subotu će već prijepodne kiša u većini krajeva prestati, poslijepodne se očekuje još uglavnom u Slavoniji i južnoj Dalmaciji. Prijepodne na većem dijelu Jadrana, poslijepodne i u unutrašnjosti djelomično razvedravanje.

U nedjelju djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. Postupno toplije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:38