SLOM VARTEKSA

Zadnji dan tekstilnog diva, mnogi radnici izlazili su u suzama: ‘Prebolno... Mogli su spasiti tvrtku da su htjeli‘

Radnici su na sastanku pristali na stečaj. Tvrtka bi ionako otišla u stečaj, a oni bi mjesecima čekali na svoj zarađeni novac

odlazak radnica iz tvornice

 Željko Hajdinjak/Cropix

Ovako je to u ponedjeljak izgledalo u Varteksu, posljednjem i, zbog lošeg vodstva posljednjih desetak godina, slomljenom bastionu hrvatske tekstilne industrije, koji odlazi u stečaj.

Radnike, najvećom većinom žene u kasnim pedesetim godinama, koji već dva tjedna ne rade, posljednji je put pred tvrtku dovezao radnički autobus, tiho su otišli u pogon gdje im se obratio Stjepan Čajić, koji kontrolira najveći paket dionica. Objašnjavao im je da je stečaj za njih najbolje rješenje.

image

Stjepan Čajić

Željko Hajdinjak/Cropix

Slom tvrtke predstavio je kao pobjedu, ispričali su nam kasnije u nevjerici. Jer jedva je prošlo mjesec dana otkad im je u tom istom pogonu došao reći da su "pobijedili". Da će se tvrtka dokapitalizirati. Danas to nije ni spomenuo. Prizor kad su pognutih glava, sa suzama koje nisu mogli suzdržavati, posljednji put izlazili iz tvrtke koju su stvorili slamao je srce.

- Varteks je mogao biti spašen, samo da su za to imali volje. Uprava se prema nama ponašala kao da su vjerovnici, a ne vlasnici društva. Kruto i ružno. Inače, cijelo ovo vrijeme su nas optuživali jer smo izlazili u medije, prema čemu je ispalo da bi tvrtka opstala da nije bilo nas - govori za Jutarnji skupina radnika.

Jedva su se odlučili dati izjavu, ne zato što nemaju što reći, nego da se ne bi, kažu, rasplakali. Na koncu se i jesu rasplakali. Varteks, u kojemu su započeli svoj radni staž i iz kojeg su za kratko vrijeme trebali u mirovinu, sada je mrtav.

- Kako se osjećam? Jako ranjeno, osobito nakon vašeg naslova u Jutarnjem "Kralj je mrtav". Stojim iza toga da je Varteks doista kralj i više od toga. Velika legenda. Pročitati to je teško, ali osjetiti je prebolno. U kasnim je pedesetima teško početi iznova, možda imaš elan, ali godine nose svoje - kaže nam Željka Keretić, koja u Varteksu radi 25 godina.

Radnici će nakon višedesetljetnog staža iz Varteksa otići s oko 2500 eura otpremnine, koliko iznosi polovina tri bruto plaće s nekim dodacima, a druga polovina odlazi u stečajnu masu.

image

odlazak radnica iz tvornice

Željko Hajdinjak/Cropix

Radnike je došao ohrabriti i Tomislav Rajković, koji je rekao da stečaj jest jedino rješenje, ali ne iz razloga koje je navodila Uprava. Štoviše. - Jedino je rješenje isključivo zbog razloga jer vlasnik nije imao dobru volju za nastavak proizvodnje u ovom obliku. Svojim su (ne)postupanjem donijeli odluku već ranije. Nisu napravili ništa da ne dođe do stečaja.

Jasno je da su sve uprave zadnjih desetak godine vodile tvrtku prema stečaju, ali ova je Uprava to mogla spriječiti. Varteks se, vjerujemo, može vratiti, ali u nekom drugom obliku, kvalitetan stečajni upravitelj je važan - rekao je Rajković. Karlo Koprek, jedini član Uprave Varteksa, to je u Jutarnjem i najavio kad je rekao da je "stečaj prilika za modernizaciju i novi početak".

image

Karlo Koprek i Stjepan Čajić

Željko Hajdinjak/Cropix

Radnice koje su u ponedjeljak bile u poduzeću uvjerene su da se u toj koncepciji na njih ne računa.

Uprava Varteksa kroz cijelo je vrijeme krize prozivala banke, osobito HBOR, koji se kao domaća banka nije spreman naplaćivati sporijom dinamikom, da bi dio novaca stigao od prodaje vrlo vrijedne Varteksove imovine, a koja je, smatra se, jedini razlog guranja Varteksa godinama u stečaj, što se napokon i dogodilo. Radnici, kažu, ne znaju što se odvijalo na sastanku s bankama u svibnju jer, prvi put u mnogo godina, na sastanak nisu bili pozvani.

- Iako su iz banaka rekli da klijent, dakle Varteks, može na sastanak povesti i predstavnika radnika, Uprava se na to oglušila - kažu i vjeruju da se u pozadini stečaja Varteksa odvijala sasvim drugačija priča od one njima prezentirane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. srpanj 2024 13:06