PUT PREMA POBJEDI

CNN: U Kijevu su skovali plan za drastični preokret: ‘Nema više crvenih linija!‘

Okupacija dijelova Kurske oblasti mogla bi Kijevu pomoći da ostvari dva važna cilja

Uništeni ruski tenk u oblasti Kursk

 Yan Dobronosov/Afp

Rat u Ukrajini značajno se promijenio tijekom proteklih nekoliko tjedana, piše CNN te dodaje da takve promjene nisu viđene od samog početka ruske invazije. Uspješan upad u Kursku oblast za samom zapadu Rusije ohrabrio je Ukrajinu. Vodeći ljudi ukrajinske vojske tvrde da ona kontrolira 100 ruskih općina, a najnoviji izvještaji kažu da Ukrajinci pokušavaju ući i u Belgorodsku oblast, oblast odmah ispod Kurske.

Kijev tvrdi da okupacija dijela Kurske oblasti nije osveta već pokušaj stvaranja tampon-zone. Kremlj Ukrajince za sada otamo ne uspijeva otjerati. Iako je u Kursku oblast prebacio čak 30 tisuća vojnika, ukrajinski vojnici ne mrdaju. Pored toga, Ukrajina već nekoliko mjeseci svakodnevno i koliko-toliko neometano napada rusku infrastrukturu.

Jedan je ruski dužnosnik rekao da su se ukrajinski dronovi približili Murmansku, luci na sjeverozapadu Rusije u kojoj se nalazi dobar dio ruske podmorničke flote. CNN piše da su ukrajinski dronovi u srijedu navodno omeli zračni promet u Kazanju, gradu koji je od Moskve udaljen 700-tinjak kilometara istočno. Pitanje je koliko će dugo Kremlj sve te probleme moći skrivati od ruske javnosti i koliko će dugo ona iste tolerirati.

F-16 u akciji

Zelenski je diskretno u eter pustio informaciju da su borbeni zrakoplovi F-16 koje je Ukrajini poslao Sjevernoatlantski savez oborili određeni kontingent ruski raketa. Usprkos tome Rusija nesmetano bombardira ukrajinske gradove i infrastrukturu. Zrakoplovi koji su Kijevu dostavljeni omogućit će da to tek donekle osujete.

S druge strane, ruski predsjednik Putin gubitke koje trpe ruske snage nastoji okarakterizirati kao maltene prirodne nepogode. Oblaci dima koji su se nadvili nad pojedinim ruskim gradovima nisu njegov problem. Njima se imaju baviti lokalni dužnosnici. Rusija se, zapravo, drži svog plana. Njezine snage koračaju prema gradu Pokrovsku, važnom vojno-logističkom čvorištu u Donjeckoj oblasti. Aktualne procjene kažu da će u njega ući za nekoliko tjedana. Pojedini analitičari kažu da bi borba za grad mogla potrajati, ali da će ga Rusi ipak osvojiti. Zelenski je naoko spreman prihvatiti takav razvoj događaja.

Što znači pad Pokrovska

Što će se dogoditi nakon pada Pokrovska? CNN kaže da bi Rusi nakon toga mogli krenuti prema Dnjipru, gradu u Zaporiškoj oblasti koji je od Pokrovska udaljen 180-ak kilometara zapadno. Ako ukrajinski upad u Kursku oblast ne uspori ruske operacije u Donjeckoj oblasti, Kijev će morati utvrditi područje iza Pokrovska. Ako to ne napravi, Rusi bi mogli nastaviti svoj marš. Čini se da je ukrajinski predsjednik Zelenski spreman preuzeti taj rizik. Šteta koju može nanijeti Putinovu ugledu te ruskoj infrastrukturi i vojnim postrojenjima u Rusiji nipošto nije trivijalna, bez obzira na to što će je Putin ignorirati i skrivati.

Okupacija dijelova Kurske oblasti mogla bi Kijevu pomoći da ostvari dva važna cilja - nagovori članice NATO-a da mu nastavi slati oružje i motivira svoje vojnike da se nastave boriti. Upad u Kursku oblast može funkcionirati kao ‘pobjeda‘, a gubitak Pokrovska manevar koji će Ukrajini omogućiti da naruši ruski teritorijalni integritet. Unatoč tome, CNN tvrdi da Ukrajina trenutno gubi.

Zelenski je u utorak rekao da će predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu te kandidatima na nadolazećim predsjedničkim izborima u SAD-u Kamali Harris i Donaldu Trumpu u rujnu predstaviti svoj ‘tajni‘ plan za pobjedu u ratu s Rusijom.

Ukrajinski predsjednik nastoji Harris i Trumpa natjerati da tijekom predizborne kampanje zauzmu stav o Rusiji. CNN navodi da bi mu se to moglo obiti o glavu, ali da je izglednije da će taj njegov istup rezultirati nekakvim tihim slaganjem s njegovim ‘tajnim‘ planom.

Onda je tu pitanje eskalacije. Malo se priča o ruskom posezanju za moćnijim oružjem. Upad Ukrajinaca u Kursku oblast pokazao je limite ruskog konvencionalnog naoružanja te rusku nuklearnu retoriku prokazao kao većinom šuplju. Nuklearna je prijetnja ipak prisutna, pogotovo ako Rusija procijeni da se našla pred egzistencijalnom prijetnjom.

Zelenski je procijenio da Ukrajina sada mora povući odlučne poteze. Ako Donald Trump pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD-u, mogao bi ga natjerati da potpiše primirje, a moguće je i da će njegova pobjeda oslabiti trenutnu koheziju u NATO-u. Nije isključeno ni da će se tada mučiti s popunjavanjem redova u vlastitoj vojsci. Zato će velike dijelove svog teritorija ostaviti ranjivima i prijeći sve ruske crvene linije. On želi slomiti Moskvu i natjerati je da uzmakne, želi da Putin osjeti pritisak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:21