NEOČEKIVANI UDAR

Dugogodišnji dopisnik BBC-ja iz Moskve: ‘Ovo je dramatično, svi čekaju odluku Putina, a znate što Rusi govore?‘

Steve Rosenberg iz Rusije izvještava više od 20 godina i odličan je poznavatelj Kremlja

Vladimir Putin i ruski tenkovi na putu za Kursk

 Profimedia/Afp/

Dugogodišnji dopisnik BBC-ja iz Moskve, koji je danas urednik BBC-ja Moscow, Steve Rosenberg, napisao je članak u kojem komentira ukrajinski prodor na teritorij Rusije.

‘Rusija je svoju agresiju na Ukrajinu planirala kao kratku vojnu operaciju. Tijekom posljednjih 29 mjeseci često smo čuli visoke ruske dužnosnike kako tvrde da se operacija odvija "prema planu‘, piše Rosenberg.

‘Predsjednik Vladimir Putin posljednji put je to rekao u svibnju, unatoč svemu što se dogodilo u prethodne dvije godine: velikim ruskim gubicima na bojnom polju, uništenju više ruskih ratnih brodova u Crnom moru, napadima dronovima duboko u Rusiji (čak i na sam Kremlj), granatiranje ruskih gradova i sela blizu ukrajinske granice, pobune Wagnerovih plaćenika koji su marširali na Moskvu. Sad se na listi nalazi i napad na regiju Kursk‘, napisao je Rosenberg.

‘Iako nije sasvim jasno što se sada zbiva u Kursku, ali je sasvim jasno da ruska operacija ‘ne ide po planu, koliko god to u Moskvi ne priznavali‘.

Prema Rosenbergu Moskva će iskoristiti ovu situaciju da svojim građanima potvrdi da je Rusija ‘opkoljena tvrđava‘ koju pokušavaju napasti sa svih strana.

Rosenberg zatim govori o tome kako je prošle godine posjetio Belgorod. Svi tamo su mu rekli da se napadi kakve danas Ukrajina provodi u toj regiji nisu događali prije veljače 2022.

Ali umjesto zaključka da je "specijalna vojna operacija" bila pogreška, većina ljudi s kojima je razgovarao pozvala je Rusiju da pojača svoju vojnu akciju i probije se dublje u ukrajinski teritorij, piše Rosenberg.

Spomenuo je i objave Dmitrija Medvedeva na društvenim mrežama, među kojima je i sljedeća:

“Možemo i trebamo uzeti još teritorije Ukrajine koja još postoji. [Trebali bismo ići u] Odesu, u Harkiv, u Dnipro, Mikolajev. Do Kijeva i dalje.”

‘Ali Dmitrij Medvedev ne odlučuje o tome. Vladimir Putin da. Moramo pričekati da vidimo kako će on odgovoriti na nekoliko dramatičnih dana u južnoj Rusiji‘, napisao je Rosenberg za BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2024 22:32