FINANCIJSKA INJEKCIJA

Europska Unija odobrila 7,5 milijardi eura pomoći Grčkoj

An EU and a Greek flag fly in front of ancient Parthenon temple, in Athens, Sunday, June 17, 2012 as Greeks vote in the most crucial elections in decades. Greece voted Sunday amid global fears that victory by parties that have vowed to cancel the country's international bailout agreements and accompanying austerity measures could undermine the European Union's joint currency and pitch the world's major economies into another sharp downturn. (AP Photo/Petros Giannakouris)
 AP

Ministri financija zemalja članica eurozone odobrili su u ponedjeljak nove obroke financijske pomoći Grčkoj u ukupnom iznosu od 7,5 milijardi eura, od kojih će 4,2 milijarde biti isplaćeno za nekoliko dana.

Druga tranša u iznosu od 3,3 milijarde eura trebala bi biti isplaćena u lipnju ako Grčka provede reforme na koje se obvezala pred međunarodnim kreditorima. Riječ je o paketu pomoći koji je odobren u proljeće prošle godine.

I Cipar je u ponedjeljak dobio prvu tranšu pomoći u iznosu od dvije milijarde eura isplaćena je u ponedjeljak, a još milijardu eura bit će isplaćeno 30. lipnja, priopćio je Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), trajni fond za financijsku pomoć zemljama eurozone .

Na sastanku ministara financija eurozone bilo je riječi o Sloveniji i Španjolskoj, ali bez donošenja ikakvih odluka.

Slovenski ministar financija Uroš Čufer predstavio je kolegama iz eurozone reformski program koji je slovenska vlada donijela prošli tjedan i kojim želi izbjeći spašavanje od strane EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda.

O tome programu će Komisija izjasniti 29. svibnja zajedno s programima svih zemalja članica.

Šef euroskupine Jereon Dijsselbloem izjavio je da Slovenija mora brzo i odlučno provesti predviđene mjere za uklanjanje makroekonomskih neravnoteža i vratiti povjerenje u svoj bankarski sektor, koji je u velikim gubitcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:25