ŽESTOK NASTAVAK SUKOBA

FOTO Sirijska oporba: Mi već imamo oružje, dolazi sa svih strana! Treba HITNO otvoriti HUMANITARNE KORIDORE

ZAGREB - Kina je danas optužila SAD i EU da im je cilj hegemonija nad Sirijom. Prvo je SAD zaoštrio retoriku protiv Rusije i Kine, koje podržavaju režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Odluka Rusije i Kine da stave veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti o stanju u Siriji “dostojna je prezira”, izjavila je američka državna tajnica Hillary Clinton na konferenciji zemalja “prijatelja Sirije”, koja se u petak održala u Tunisu.

Kina joj je brzo odgovorila: državna novinska agencija Xinhua optužila je SAD i Europsku Uniju za “hegemonijske ambicije” u Siriji. Agencija u komentaru poručuje da je kineski stav o Siriji uravnotežen, i da je “većina arapskih zemalja počela shvaćati da SAD i Europa skrivaju nož iza svoga osmijeha”.

- Sirijski režim će skupo platiti ako nastavi ignorirati međunarodnu zajednicu i kršiti ljudska prava sirijskog naroda - poručila je Hillary Clinton. Sirija će proći jednako kao Egipat i Tunis, zaprijetila je. Podsjetila je da su uz pomoć izvana već srušeni diktatorski režimi u Egiptu i Tunisu. “Mislim da će se to dogoditi i Siriji”, poručila je državna tajnica.

Vojna intervencija

No, u Tunisu se nije otvoreno govorilo o vojnoj intervenciji, osim što je predsjednik Tunisa Moncef Marzuki odmah na otvaranju konferencije poručio da se njegova zemlja tome protivi. Sudionici konferencije rezolucijom su pozvali Asadov režim da prekine nasilje i omogući dostavu humanitarne pomoći stanovništvu, i zatražili dodatne sankcije.

Zajedničke snage

Konferencija je podržala zahtjev Arapske lige koja traži formiranje zajedničkih snaga zemalja Lige i UN-a koje bi pomogle uspostavi mira u Siriji, ali taj zaključak nije ušao u deklaraciju.

SAD je obećao 10 milijuna dolara, ali za humanitarnu pomoć. Clinton još nije govorila o vojnoj pomoći, no u Tunisu se sastala s ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije, princom Saudom al Fejsalom, koji je naoružavanje sirijske opozicije nazvao “izvrsnom idejom”. Saudijska Arabija podržava naoružavanje sirijske oporbe, objavio je danas londonski Guardian. List citira i katarskog šefa diplomacije Jasima al Tanija, koji je pozvao na formiranje arapskih snaga radi “otvaranja humanitarnih koridora i uvođenja sigurnosti za sirijski narod”.

Iako službeni dogovor o vojnoj pomoći još nije na vidiku, sirijska oporba već je počela dobivati oružje iz inozemstva, prenose agencije. Izvor iz sirijske oporbe rekao je stranim novinarima u Tunisu da su počeli dobivati puške i drugo lako naoružanje, komunikacijsku opremu i opremu za noćno izviđanje. To oružje navodno kupuju sirijski iseljenici i krijumčare ga u zemlju, uz prešutnu toleranciju zapadnih i drugih zemalja.

Podrška oporbi

“Oružje dolazi odasvud, pa i iz zapadnih zemalja. Sve lako prelazi granice”, rekao je oporbeni izvor. Asad je i jučer nastavio bombardirati dijelove Homsa, sirijskog grada u kojem oporba ima najsnažniju podršku. Crveni križ nastavio je pregovore o izvlačenju ranjenika iz pobunjeničke četvrti Baba Amra. U petak je evakuirano sedam ranjenika i 20 bolesnih žena i djece. Do danas poslijepodne nije bilo evakuirano dvoje ranjenih stranih novinara.

Kronologija konflikta u Siriji

16. ožujka 2011.

Sigurnosne snage razbile okupljanje 150 prosvjednika u Damasku

22. travnja 2011.

Snage lojalne predsjedniku Asadu ubile najmanje 100 prosvjednika, objavile su udruge za ljudska prava

12 studenoga 2011.

Arapska liga suspendirala Siriju i dva tjedna kasnije proglasila ekonomske sankcije

13. prosinca 2011.

Povjerenik UN-a za ljudska prava izjavio da je ubijeno više od 5000 ljudi

19. prosinca 2011.

Sirija potpisala mirovni plan Arapske lige i pustila njihove promatrače u zemlju

22. siječnja 2012.

Arapska liga traži od Asada da odstupi i preda vlast svome zamjeniku

28. siječnja 2012.

Arapska liga povlači svoje promatrače iz Sirije zbog Asadovog neprovođenja mirovnog plana

4. veljače 2012.

Rusija i Kina ulažu veto u Vijeću sigurnosti na rezoluciju Arapske lige koja traži Asadovo povlačenje

22. veljače 2012.

Na taj dan u opkoljenom Homsu ubijeno je 80 ljudi, među njima i američka reporterka Marie Colvin, te francuski fotograf Remi Ochlik. U granatiranom Homsu Asadove snage ubile su više stotina, većinom civila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 03:21