NOVA TAKTIKA

ISLAMSKA DRŽAVA IMA NOVE NEPRIJATELJE Misteriozne gerilske skupine utjerale su strah u kosti opakim teroristima

 AFP

Rat protiv Islamske države ušao je u novu fazu. Najbrutalniji teroristi današnjice dobili su novog neprijatelja. Riječ je o malim pobunjeničkim skupinama koje se služe gerilskim metodama kako bi nanijeli što veće gubitke Islamskoj državi i utjerali strah u kosti njihovim pripadnicima.

Ove skupine za sada najviše djeluju na području sirijske regije Deir al-Zor, koja je inače bogata naftom.

Jedna od njih je poznata pod imenom 'Bijeli plašt'. Ukupno broji oko 300 članova, a djeluju po ćelijama sastavljenim od četiri osobe koje djeluju neovisno jedna od drugih. Glavni zadatak im je poubijati što više terorista što im ide za rukom s obzirom da se hvale kako su u posljednjih nekoliko mjeseci ubili preko njih 100.

Njihov vođa, koji se predstavlja imenom Abu Aboud, kaže kako je skupina dobila ime po posmrtnim pokrovima te da pripadnike Islamske države koji su odgovorni za zločine protiv Sirijaca čekaju upravo oni.

Aboud je nekada bio jedan od zapovjednika pobunjeničke skupine, financirane od strane SAD-a, koja se borila protiv predsjednika Bashara al-Assada, ali ih je pregazila Islamska država koja je početkom godine preuzela potpunu kontrolu na Deir al-Zorom. ta regija zagedno s Raqqom čini najsnažnije uporište islamskih militanata.

Gerilska skupina Bijeli plašt svoje akcije najčešće poduzima u blizini grada Al Bukamal, kod iračke granice. To je područje od velike važnosti za teroriste jer s tog područja kontroliraju svoje teritorije u Iraku i Siriji.

- 80 posto naših članova se nije borilo sve do dolaska Islamke države. Obučili smo ih te su nam se pridružili zbog ugnjetavanja kojeg su osjetili nakon što su teroristi preuzeli kontrolu - rekao je Aboud.

Sirijski opservatorija za ljudska prava kaže da ova skupina nije jedina koja se pobunila protiv IS-a u Deir a.-Zoru. Prema njima postoji još nekoliko njih koje imaju isti cilj. Prema Opservatoriju sve te skupine posljednjih mjeseci koriste svaku priliku kako bi se suprotstavili moćnijim teroristima.

- Fantomska brigada, Brigada anđela smrti... Sve pobunjeničke skupine uzimaju slična imena - kaže Rami Abdulrahman, koji vodi Opseravatorij , dodajući kako oni prikupljaju informacije od svih strana uključenih u sukobe.

Jedna od ovih pobunjeničkih skupina prošlog je četvrtka u noćnom napadu na kontrolnoj točki u gradu Al Mayadinu poubijala desetak terorista, izvijestio je Opservatorij.

- Pobunjenici poduzimaju sve više akcija protiv IS-a rekao je Abdulrahman.

Vođa Bijelog plašta, Amu Aboud kaže da je jedan od najvažnijih elemenata u njihovom djelovanju tajnovitost.

- Grupa sadrži ćelije od četiri čovjeka koje rade neovisno jedna o drugoj - rekao je Aboud.

Jedna od najznačajnijih akcija koju su poduzeli njihovi pripadnici odnosi se na napad na IS-ove položaje u al Bukamalu kada su ubili 11 terorista.

S obzirom da je Islamska država suočena i sa zračnim napadima koalicije koju predvodi SAD, reklo bi se da je posao pobunjenika u time znatno olakšan, ali Aboud kaže da stvari stoje drugačije.

Naime, Aboud tvrdi da se zbog njih teroristi više ne kreću u velikim skupinama, nego u puno manjim, često po noći i to na motociklima što otežava njihove akcije.

Što se tiče oružja kojeg koriste, glasnogovornik skupine Abu Ali Albukamali tvrdi da se radi o oružju koje su koristile anti-Assadove pobunjeničke skupine.

Unatoč skromnim izvorima, glasnogovornik skupine tvrdi da je ona postigla svoj cilj.

- Proširili smo strah među pripadnike islamske države. Danas ih nećete vidjeti da hodaju sami. uvijek su u grupi jer se boje otmice - zaključio je Albukamali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:41