MANIFEST KALIFATA

ISLAMSKA DRŽAVA PUTINUNUDI PAKT 'Rusiji pristup naftnimpoljima, a nama nuklearna bomba'

Iračka je vojska otkrila dokument za koji se vjeruje da je manifest okrutne džihadističke skupine
 AFP

BAGDAD - Iračke specijalne postrojbe došle su u posjed manifesta Islamske države nakon napada na bazu jednog od vođa te terorističke organizacije. Stručnjaci vjeruju da je dokument autentičan te da je njegov autor Abdullah Ahmed al-Meshedani, jedan od vođa te grupe militanata.

Prema bizarnom popisu 70-ak prijedloga za akciju, Islamska država planira etničko čišćenje muslimana šijita na području Kalifata, a imaju i jezive planove za nabavku nuklearnog oružja.

Islamska država planira ponuditi Rusima pristup poljima plina koja su pod njihovom kontrolom u Iraku, a zauzvrat učekuju da će Rusija ‘napustiti Iran i njegov nuklearni program i predati ISIS-u svoje tajne.’

U dokumentu je opisan i plan kako ‘oduzeti svu moć’ Iranu. Al-Meshedani u dokumentu poziva na ubojstva iranskih diplomata, poslovnih ljudi i učitelja, te potiče svoje sljedbenike na ubijanje iračkih vojnih vođa, šijitskih dužnosnika i svih vojnih grupacija koje podupire Iran.

Među bizarnijim planovima nalazi se i plan uništavanja moćne iranske industrije kavijara, te urušavanje industrije tepiha u toj zemlji, kroz zatrpavanje tržišta tepisima proizvedenim u Afganistanu.

Zapadni vojni stručnjaci već duže vremena su svjesni ambicija islamske države za stjecanjem nuklearnog oružja. Kako upozorava Ministrica unutarnjih poslova Velike Britanije Theresa May upozrila je da će ISIS, ukoliko uspije konsolidirati svoju moć u Iraku i Siriji, postati prva ‘istinska teroristička država’ na svijetu, a onda će sigurno pokušati doći do kemijskih, bioloških, pa čak i nuklearnih oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:44